Bài tập Tiếng Anh 8 cả năm

WEEK 1

 EXERCISES

 I.Supply the correct verb form:

1. Nam sometimes (go) ____________ fishing with his friends.

2. We seldom (eat) ___________________ before 6.30.

3. The sun ( set) ______________________ in the West.

4. It (be) __________________ often hot in the summer.

5. She always (cook) _________________ in the morning.

6. My father usually (watch) _________________ the news at 7.00

7. What __________ you (do) __________ every morning?

8. She (not drink) _____________coffee. She (drink) ___________ water.

9. We (be) ______________ in grade 8 this year.

10. Lien’s mother (teach) ___________ Math in our school.

11. Nam sometimes (go) ____________ fishing with his friends.

12. We seldom (eat) ___________________ before 6.30.

 

doc 48 trang Người đăng vuhuy123 Ngày đăng 26/10/2018 Lượt xem 1461Lượt tải 2 Download
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "Bài tập Tiếng Anh 8 cả năm", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
:
Sự khác nhau giữa “used to” và “ be/ get used to”
+ Used to + V: thường làm gì (trong quá khứ không còn ở hiện tại)
+Be used to + Ving: chỉ thói quen ở hiện tại
 Get used to + V- ing: trở nên quen với việc gì
Eg: I am used to getting up early in the morning. Tôi đã quen với việc dạy sớm
 EXERCISES
I.Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the other:
1. A.south B.sound C.mouth D.touch
2. A.nice B.fine C.kitchen D.knife
3. A.fair B.straight C.awake D.moderate
4. A.tall B.ball C.call D.adjective
5. A.worked B.looked C.naked D.cooked
Key: 1.D 2.C 3.A 4.D 5.C
II.Choose the correct answer to complete the sentence:
1.Yesterday I.to the cinema.
 A.go B.will go C.went D.has go
2.Mozart was born in Salzburg1756.
 A.in B on C.at D.since
3Saturday night, I went to bed at 11 o’clock.
 A.At B.On C.In D.From
4.I used..fising.
 A.go B.to go C.going D.to going
5.It’s hard work lookingthree children all day.
 A. after B.before C. about D.at
6.I can’t stand people who are cruelanimals.
 A.with B.on C.to D.about
7.He died.a heart attack.
 A.with B.of C.because D.by
8.The sun suddenly..from behinh a cloud.
 A.appear B.appeared C.disappear D.disappeared
9.An oil..burned in the darkness.
 A.lamb B.lam C.lamp D.lame
10.He was late, buthis friends waited for him.
 A.luckily B.magically C.cruelly D.lately
Key: 1.B 2.A 3.B 4.B 5.A 6.C 7.A 8.B 9.C 10.A
III.Complete the sentence with “used to + V” or “ didn’t used to + V”:
1.My father gave up smoking two year ago. He..(smoke) a packet of cigarettes a day.
2.There..(be) a movie theater here but it closed a long time ago.
3.Mr. An..( not drink) coffee when he was young but he likes it now.
4.Peter.(have) a motorbike, but last month he sold it and bought a car.
5.I(not like) her but we are best friends now.
6.They came to live in the city last year. They..(live) in a small village
 in the country.
7.My sister..(play) tennis a lot but she doesn’t play very often now.
8.When I was a child I.( not study) hard.
Key: 1.used to smoke 2.used to be 3.didn’t use to drink 4.used to have
 5.didn’t use to like 6.used to live 7.used to play 8.didn’t used to study
IV.Put the verb in the form of “ used to” and the other into the simple past:
1.They (work).in a restaurant before they (go)to college.
2.Jonh (be)..a worker in that factory before he (become).
 the director. 
3.My father (smoke).. but he (give).it up last year.
4.He (live)..in Viet Nam before he (go)abroad.
5.I (earn)..a lot of money, but then I (lose)..my job last month.
6.Mrs. Green ( drive) a lot before she ( have)an accident.
7.She (play)..a lot of tennis before she ( break)..her leg.
8.He (visit).his grandfather twice a week before he (move).
to other city.
Key:1.used to work – went 2.used to be - became 3.used to smoke – gave 
4.used to live – went 5.used to ear – lost 6.used to drive – had
7.used to play - broke 8.used to visit - moved
V.Complete the sentence with one suitable preposition of time: in, at, on, after, before, between:
1.Minh was born.Hue200.
2.What do you usually do.Sunday?
- We often go for a long walk in the country.
3.They got married..20 December 2002.
4.I’m usually free8pm and 10 pm.
5.The course begins12 May and sometimes ends.August.
6.She doesn’t like travelling.night by car.
7.I’ll live7 o’clock tomorrow, so I should call me?
9.Do you give each other present..Christmas?
10.There are usually a lot of parties.New Year’s Eve.
Key: 1.in –in 2.on 3.on 4.between 5.on – in 
 6.at 7.at - before 8.at – after 9.is having 10. came
VI.Put the correct form of the verb in brackets:
1.Linh (not/ go).to work yesterday because she wasn’t well.
2.It (rain)..very much in Summer.
3.He (learn).to swim when he was a child.
4.Listen to those people! What ( they/ talk)..about?
5.The moon (move).round the earth in about 27 days.
6.Wolfgang A. Mozart (write)more than 600 pieces of music.
7.We used( live) in a small village, but now we (live)in London.
8.That bag looks heavy. I ( help).you with it.
9.It’s her birthday today. She ( have)..a meal with her friends at the moment.
10.The letter ( come)..a few days ago.
Key:1. didn’t go 2.rains 3.learnt 4. are they talking 5.moves
 6.wrote 7.to live – live 8.will help 9.is having 10.came
VII.Using the given words to answer these question: 
1.When did you begin learning Japanese? ( three years ago)
..
2.What did you do last night? ( do my exercises)
.
3.What time did your father come home yesterday? ( at two o’clock)
..
4.How many years did mr.Robert live in Viet Nam?( for ten years)
..
5.Where were you last Summer holiday? ( in Ha Long Bay)
..
6.What did you have for breakfast this morning? ( bread and omelettes)
7.How long did you play tennis yesterday morning? ( for two hours)
..
8.How did you go to school last month? ( by bicycle)
 Key: 1. I began learning Japanese three years ago.
2.I did my exercises.
3.He came home at two o’clock.
4.He live in VN for ten years.
5.I was in Ha Long Bay.
6.I had bread and omelettes.
7.I played for two hours.
8.I went by bicycle.
WEEK 7
 GRAMMAR
 COMMANDS, REQUESTS AND ADVICE IN REPORTED SPEECH
 Câu mệnh lệnh, đề nghị và lời khuyên trong câu gián tiếp
-Thuật lại nguyên văn của người nói, không sửa đổi lời văn.
Eg: He said, “Will you come to my party tonight”
He invited me to come to his party that night ( lời nói gián tiếp không có dấu hai chấm và dấu ngoặc kép)
Note:
Khi chuyển từ câu mệnh lệnh, đề nghị, lời khuyên từ trực tiếp sang câu gián tiếp, chúng ta dùng động từ giới thiệu : ask ( yêu cầu), told ( bảo), adviced ( khuyên)..
-Thay đổi các đại từ nhân xưng, tính từ sở hữu
Chủ ngữ
Tân ngữ
Tính từ sở hữu
Đại từ sở hữu
I – he/ she
me – him/ her
my – his/ her
mine- his/ her
we- they
us- them
our – their
ours – theirs
you- I/ we/ she/he
you-me/him/her
your- my
yours-mine
-Cách chuyển trạng từ chỉ thời gian, trạng từ chỉ nơi chốn:
Today – that day
Now- then/ at that time/ immediately
Tonight- that night
Yesterday- the day before/ the previous day
Tomorrow- the next day/ the following day
-the day after tomorrow- in two days’time
-Next (week, month)- the previous ( week, month.)/ the( week, month.) before
 -this/ these- that/ those
-here- there
-a week/ a month) ago- ( aweek, a month.) before
1.Câu mệnh lệnh, câu đề nghị( commands, requests):
 S + told/ asked + (O) + (not) + to + V.
Eg: He said: “Don’t sit there, please”.
He told (us) not to sit there.
-Eg:“Can you open the doctor, please”?
 He asked ( me) to open the doctor .
2.Lời khuyên ( advice):
 S + advised + ( O ) + ( not ) + to V
Eg: “You should do exercise in the morning”, the doctor said.
The doctor advised me to do exercise in the morning. Bác sĩ khuyên tôi nên tập thể dục vào buổi sáng.
II.ADVERBS OF MENNER: Trạng từ chỉ cách thức:
-Trạng từ chỉ cách thức dùng để diễn tả một hành động được thực hiện như thế nào. Thường dùng để trả lời cho câu hỏi “ How”
Eg:She cooks well.
1.Cách thành lập:
Hầu hết các trạng từ chỉ cách thức được thành lập bằng cách thêm đuôi “ly” vào sau tính từ:
 Adj+ ly
Eg:quick- quickly
slow - slowly
+Những tính từ kết thúc bằng “phụ âm + y”, chúng ta chuyển “y” thành “i” và thêm đuôi “ly”
Happy- happily
+Những tính từ kết thúc bằng “ble’ và “ple” ta bỏ “e” và thêm “y”
Eg:capable- capably
Simple- simply
+Một số trường hợp đặc biệt:
Good – well
 Fast- fast
Hard- hard
Late- late
Cách dùng
a.Dùng tính từ trước một danh từ để mô tả cho danh từ từ đó
Eg:This is a beautiful painting.
-Alice has a soft voice
-John is a good worker.
+Ta dùng tính từ sau động từ “be” và các động từ nối như “ seem, feel, taste, smell, sound, become, get. Để mô tả cho chủ ngữ:
-This painting is beautiful.
-Her voice sounds soft.
-John feels good today.
b.Trạng từ tính cách:
Dùng trạng từ tính cách để mô tả cho động từ ( hành động). Chúng ta có thể đặt trạng từ chỉ tính cách ở các vị trí sau:
1.Ngay sau động từ
-Alice speaks softly.
-You paint beautifully
-John works hard
2.Sau động từ + tân ngữ:
-Alice sings the song softly.
-You paint landscape beautifully. Bạn vẽ phong cảnh đẹp
-John does his work hard.
3.Ngay trước động từ chính:
-Alice softly sings the song. Alice hát bản nhạc nhè nhẹ
-He quietly did his work. Anh ấy làm công việc của mình
-Note: Có thể dùng trạng từ tính cách trước quá khứ phân từ
Eg:The driver was badly injured in the accident.
Người tài xế bị thương nặng trong vụ tai nạn.
-His speech was well prepared. Bài phát biểu của ông ấy được chuẩn bị kĩ
 EXERCISES
I.Complete the each sentence using the right word in parentheses:Hoàn thành mỗi câu dùng từ thích hợp trong ngoặc.
1.He often drives very.. .(dangerous/ dangerously).
2.His driving is very..(dangerous/ dangerously).
3.The music they player was.(soft/ softly).
4.The band player music(soft/ softly).
5.The teacher spoke..this morning.(angry/ angrily)
6.The teacher looked very..this morning .(angry/ angrily)
7.This new pen writes very (good/ well)
8.This is a very..pen.( good/ well)
9.She sang her songat the party. (bad/ badly)
10.The song she sang at the party was very.(bad/ badly)
Key: 1.dangerously 2.dengerous 3.soft 4.softly 5.angrily 
 6.angry 7.well 8.good 9.badly 10.bad
II.Rewrite each sentence in reported speech using “ asked/ told + Ofject + (not) + to V”
“Please, give Nam my message,” Paul saids to me.
Paul asked.
“Don’t asked me about it !” Lan said to me.
 Lan told
“Please,keep silent during the meeting!. Jane said to everybody.
Jane asked
“ Can you put the litter in the trush can!? Jane said to everybody.
Jane asked
“Write your composition on a sheet of paper”, the teacher told us.
The teacher told..
 “Please, don’t smoke on the bus!” The conductor said to everybody.
The conductor asked..
“Don’t use my computer again!” The conductor said to everybody.
The conductor asked.
“Can you turn down the music, please?” Sheila said to her sister.
Sheila asked..
“Don’t dye your hair!” Mr. Tam said to his daughter.
Mr. Tam told
 “Stay away from bad friends! Mr. Hai said to hiss son.
Mr . Hai told
 Key:
1.Paul asked me to give Nam his message.
 2.Lan told me not to ask her about it.
3.Jane asked everybody to keep silent during the meeting.
4.Jane asked me to put the litter in the trush can. 
5.The teacher told us to write our composition on a sheet of paper.
6.The conductor asked everybody not to smoke on the bus.
7.Tom told his brother not to use his computer again.
8.Sheila asked her sister to turn down the music.
 9.Mr. Tam told his daughter not to dye her hair.
10.Mr . Hai told his son to stay away from bad friends.
III.Your friend Lam gave you some advice. Rewrite his advice in reported speech. First, use “should” or “should not”, and then use “adviced” + object + (not) to V.Bạn em là Lâm đã cho em một số lời khuyên của bạn với dạng tường thuật. Đầu tiên bạn dùng should hoặc should not và sau đó dùng “adviced + o + (not) toV
1.“You should do morning exercise regularly,” Lam said.
 Lam said.
 Lam adviced
2.“You should not waste so much time chatting on the Net,” Lam said.
 Lam said.
 Lam adviced
3.“ You should join an English speaking club”, Lam sais.
 Lam said.
 Lam advived
4. “You should help your mother with dometic chores,’ lam said.
 Lam said.
 Lam adviced.
5. “You should not read too many comic books,” lam said.
 Lam said
 Lam adviced
6. “You should be more active in class discussions,” Lam said.
 Lam said
 Lam adviced
Key:
1.Lam said I should do morning exercise regularly.
Lam advised me to do morning exercise regularly.
2.Lam said I should not waste so much time chatting on the Net.
Lan advised me not to waste so much time chatting on the Net.
3.Lam said I should join an English speaking club.
Lam advised me to join an English speaking club.
4.Lam asked I should help my mother with domestic chores.
Lam advised me to help my mother with domestic chores.
5.Lam said I should not read too many comic books.
Lam advised me not to read too many comic books.
6.Lam said I should be more active in class discussions.
Lam advised me to be more active in class discussions.
IV.Change the sentences from direct to reported speech.
1.Nam said to me “wait five minutes for me”.
2.The teacher said to us ‘Don’t make so much noise”.
3.He told me “ Try to come on time”.
4.She said to me “ Don’t forget what I have told you”.
5.He said to me angrily ‘ Don’t make the same mistake again”.
6.The teacher said to John “Write that exercise out carefully”.
.
7.The hunter said to his friend “Shoot the wolf”.
8.Ben said to me “Read my exercise”.
9.He said to me “Don’t believe everything she says”.
10.The lady said to her friend “ Lock the front door when you go out”.
11.She said to her classmates, “Be quiet!”.
..
12.The mother said to her son, “Don’t stand there doing nothing”.
.
13.The boss said to his personnel, “ Do these jobs”.
.
14.The police3man said to the passer – by, “ stop”
15.My father said to my brother ‘ put your book here”.
.
Key:1.Nam told me to wait five minutes for him.
2.The teacher ordered us not to make so much noise.
3.He told me to try to come on time.
4.She asked me not to forget what she had told me.
5.He told me angrily not to make the same mistake again.
6.The teacher told Jonh to write that exercise out carefully.
7.The hunter told his friend to shoot the wolf.
8.Ben asked me to read his exercise.
9.He told me not to believe everything she said.
10.The lady told her friend to lock the front door when she went out.
11.She told her classmate to be quiet.
12.The mother told her son not to stand there doing nothing.
13.The boss ordered his personnel to do these jobs.
14.The policeman asked the passer- by to stop.
15.My father told my brother to put his book there.
WEEK: 8
 GRAMMAR
I.Reported Yes/ no questions ( tường thuật câu hỏi Yes/ No)
Động từ giới thiệu: asked/ wondered/ wanted to know/ inquired ( whether) không dùng said và told.
Từ nối: if / whether
 S + asked + O + if/ whether + S + V
Eg:John said to me, “Are you thirsty?”
John asked me if I was hungry.
-He asked Mary, “Do you like coffee?”
 He asked Mary if she liked coffee. 
II.Reported information questions( tường thuật câu hỏi Wh / How) ( tường thuật câu hỏi bắt đầu bằng Wh, How)
Động từ giới thiệu: asked
 S + asked + O + Wh- / How + S + V
Eg: I asked Tam, “Who do you sit next to in class”.
I asked Tam who he sat next to in class.
--Tom asked the teacher, “ what the word meant.
Tom asked the teacher what the word meant.
-The traveler asked the policeman, “Where can I find a taxi?”
The traveler asked the policeman where I could find a taxi.
-I asked her, “How old are you”.
I asked her how old she was.
Note:
-Nếu động từ tường thuật là (say) ở thì hiện tại, thì động từ ở mệnh đề that không đổi.
Eg: John say, “ It’s raining.”
John says that it’s raining.
-Should thường được dùng thay cho động từ nguyên thể để tường thuật câu mệnh lệnh có tính khuyên bảo.
Eg:Advice: “Don’t eat sweets for a few days”.
Patients: “ The doctor told me that I shouldn’t eat sweets for a few days.
Khi mệnh đề “ that” theo sau những động từ như: ask, require, insist, demand, suggest, recommend, advise và prose thì động từ ở mệnh đề that luôn ở dạng nguyên mẫu.
Eg:I recommend/ recommened that he stay.
They suggest/ suggested that she take a vacation.
She insisted that he be admitted.
 EXERCISES
I.Sally registered for a French course. She and the secretary both asked a lot of questions. Now Sally told you about them. Report all these questions.
1. ‘What’s your name?’
 She asked me.
2. ‘Are you a student?’
 She want to know.
3. ‘What school are you going to?’
 She wanted to know..
4. ‘She can speak any foreign languages?’
 She asked
5. ‘How many languages can you speak?’
 She.
6. ‘Have you got any certificates?’
 She..
7. ‘Why do you want to take the course?’
 She
8. ‘How did you hear about the course?’
 She
9. ‘Do you have any French friends?
 She
10.‘Do you like French music?’
 She
11.‘Will you be to France in the future?’
 She
12.‘How long does the course fees?’
 I.
13.‘How much are the course fees?’
 I
14.‘When will the course begin?’
 I 
15.‘Are you going to take the level exam this weekend?’
 She
Key;
1.She asked me What my name was.
2.She wanted to know if/ whether I was a student.
3.She want to know what school I was going to.
4.She asked if/ wher ther I could speak any foreign languages.
5.She asked how many languages I could speak.
6.She wanted to know if/ whether I had/ had got any certicates.
7.She want to know why I wanted to take the course.
8.She asked how I heard/ hed heard about the course.
9.She asked if/ whether I had any French friends.
10.She asked if/ whether I liked French music.
11.She wanted to know if/ whether I would be to France in the future.
12.I asked her how long the course took.
13.Iasked her how much the course fees were.
14.I wanted to know when the course would begin.
15.She asked if/ whether I was going to take the level exam that weekend.
II.Put the following commands and requests into reported speech.
1.The teacher said to us, “Look at the blackboard.” 
.
2.Her father said: “Give me your notebook, please.”
.
3.Thai said to the taxi drive, “Please stop at 22 Vo Van Tan Street.”
4.My mother said to me, “Don’t go to bed too late.”
..
5.Mr Huong said to her son, “Could you give me your report card, please.”
..
6.The teacher said to a student, “ Try to study hard”.
.
7.Fred said to the librarian, “Could you give me a French dictionary, please.”
8.The teacher said, “Don’t make so much noise.”
.
Key:
1.The teacher asked us to look at the blackboard.
2.Her father told her to give him her notebook.
3.Thai told taxi driver to stop at Vo Van Tan Street.
4.My mother told me not to go to bed too late.
5.Miss Huong told her son to give her his report card.
6.The teacher asked a student to try to study hard.
7.Fred told the librarian to give him a French dictionary.
8.The teacher asked students not to make so much noise.
III.Rewrite each of the sentences, beginning as shown, so that the meaning stays the same.
“Can you wait for me here, Jerry?”
Tom told
“You should spend more time on English writing, Tim?”
The teacher told Tim.
 “Go out of here, children.”
The guard ordered
 “You should make a noise in here.”
The teacher said
 “Can you carry these chairs into the house?”
Mrs Lan asked me..
 “Please shut the window.”
The old man asked.
“You should practise playing the guitar every day.”
The teacher said
 “Please give the manager this document.”
The man asked the secretary
Key:
1.Tom told her to wait him there.
2.The teacher told Tim he should spend more time on English writing.
3.The guard ordered the children to go out of there.
4.The teacher said I/ we shouldn’t make a noise in there.
5.Mrs Lan asked me to carry those chairs in to the house.
6.The old man asked me to shut the window.
7.The teacher said I should practise playing the guitar every day.
8.The man asked the secretary to give the manager that document.
IV.Make questions for the underlined phrases.
1..
I’ll be home after dinner.
2..
We mustn’t let children play in the kitchen because it is a dangerous place.
3..
I just watched the play “Romeo and Juliet” last night.
4.
Lan used to live on a farm when she was a young girl.
5
I often ride a motorbike to school.
6.
My mother give me a new bike on my 13th birthday.
7
I often listen to music late at night.
8..
Many learners usually underline or highlight only the words they want to learn in order to remember them better.
Key:
1.What time/ when will you be home?
2.Why musn’t we let children play in the kitchen?
3.What did you do last night?
4.Where did Lan use to live when she was a young girl?
5.How do you often go to school.
6.What did your mother give you?
7.When do you often listen to music?
8.What do many learners usually do in order to remember the words better?
WEEK: 9
 GRAMMAR
I.Present simple with future meaning. ( Thì hiện tại đơn với nghĩa tương lai)
Ngoài cách dùng thì hiện tại đơn để diễn tả thói quen hàng ngày. Chúng ta có thể dùng thì hiện tại đơn để nói về một hành động trong tương laikhi hành động đó nằm trongmột chương trình đã được sắp xếp, trong một thời gian biểu, hoặc trongmột lịch trình của tàu, xe , máy bay,.
Eg: “What is the program of the party next Sunday?” “ Well, the guests arrive between 5.00 và 5.30. Then, we start the party?”
(Chương trình của buổi tiệc vui Chủ nhật tới thế nào?) khách mời sẽ đến khoảng giữa 5.00 và 5.30 chiều. Sau đó chúng ta sẽ bắt đầu buổi tiệc vui.
-The plane takes off at 10.30, so we must be at the airport before 10 o’clock.
Máy bay cất cách lúc 10.30, thế nên chúng ta phải có mặt tại sân bay lúc 10h
II.Gerunds ( danh động từ)
*Geurd: Là hình thức động từ thêm đuôi “ing”, và được dùng như một danh từ: có nghĩa là chúng ta có thể dùng ( gerund) làm chủ ngữ, tân ngữ hoặc dùng sau các giới từ
Eg:Collecting stamps is a popular hobby. ( Collecting = chủ ngữ)
Sưu tập tem thư là một thú tiêu khiển phổ biến)
-My sister likes cooking. ( cooking = tân ngữ)
Chị tôi thích nấu ăn
Note: Dùng (“ gerund” danh động từ sau các động từ chỉ cảm xúc: like, love, ẹnoy, hate, dislike, start, begin
Eg: I like playing soccer.
-We love taking a walk in fine weather.
-Miss Nga enjoys teaching English at this school.
-I hate waiting for the bus.
- An dislikes doing household chores.
-Nam started practicing Karate two years ago.
--When did you begin learning English?
Note: Ngoại trừ động từ “enoy” và ‘ dislike” , tất cả các động từ trên đều có thể dùng với “ to – infinitive”
Hung started to practice Karate two years ago.
When did you begin to learn English.
III.Modals: may, can, could: Động từ khiếm khuyết: may, can, could
1.May: dùng ‘ May + bảe ìninitive’ để hỏi xin phép hoặc cho phép ai làm gì.
E

Tài liệu đính kèm:

  • docUnit_5_Study_habits.doc