Tuyển chọn đề thi học sinh giỏi lớp 9 THCS môn thi: Tiếng Anh (Đề 1 - 5)

ĐỀ 1

Question I: Choose the word that has the underlined parts pronounced differently from the others (5p):

1. A. equal B. fashion C. champagne D. match

2. A. economy B. occasion C. freedom D. logical

3. A. invite B. river C. shrine D. primary

4. A. encourage B. proud C. enough D. young

5. A. invited B. arrived C. mentioned D. loved

Question II. Choose the words that has a different stress pattern from the others (5p):

1.A. practical B. designer C. minority D. occasion

2.A. consist B. fashion C. design D. collect

3.A. enjoyment B. pagoda C. collection D. business

4.A. economical B. federation C. itinerary D. complication

5.A. advertise B. deposit C. candidate D. institute

 

doc 35 trang Người đăng vuhuy123 Ngày đăng 26/10/2018 Lượt xem 138Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "Tuyển chọn đề thi học sinh giỏi lớp 9 THCS môn thi: Tiếng Anh (Đề 1 - 5)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
. imposed	B. impressed	C. persuaded	D. admired
 9. A. beginning	B. preparatory	C. original	D. introductory
10. A. stores	B. stocks	C. goods	D. funds 
Part 6: Read the following passage and choose the correct answers: (2ms) 
 Over a period of time, many habitats change with respect to the types of plants and animals that live there. This change is known as succession.
 Succession occurs because plants and animals cause a change in the environment in which they live. The first weeds and grasses that appear on a bare field, for example, change the environment by shielding the soil from the direct sunlight. As these plants spread, the ground surface becomes cooler and moisture than it was originally. Thus, the environment at the ground surface has been changed. The new surface conditions favor the sprouting of shrubs. As shrubs grow, they kill the grasses by preventing light from reaching them and also build up the soil in the area. In addition, they attract animals that also enhance the soil. Pine seedlings soon take hold and as they grow, they in turn shade out the shrubs. They are not able to shade out oak and hickory seedlings, however, they have found the forest floor suitable. These seedlings grow into large trees that eventually shade out the pines. ( hickory (n): cây hồ đ ào, oak (n): c ây sồi, shrub (n): cây bụi )
1. What is the best title of this passage? 
A. The importance of weeds and grasses. B. How environmental habitats change
C. The success of oak and hickory.	 D. Animal and plant habitat.
2. Which is the correct order of plant succession in the example in the passage?
A. Weeds, pine, shrubs, oak.	B. Oak, pines, shrubs, weeds.
C. Weeds, shrubs, pines, oak.	D. Shrubs, weeds, pines, oaks.
3. According to the passage, how do weeds and grasses affect the soil?
A. They make it cooler and wetter.	B. They attract animals to it.
C. They spread seeds on it. 	D. They add nutrients to it.
4. It can be inferred from the passage that.
A. oak and hictoky trees grow taller than pines	
B. weeds and grasses prefer cold climate.
C. pines and grasses can exist together	
D. birds discourage the growth of shrubs 
5. Which of the following is a stage of succession as described in the passage?
A. A forest cut down to build an airport 	
B. A flood washing away a crop of wheat.
C. wildflowers growing in an unused parking lot	
D. Animals being tamed by children.
6. Which of the following encourages the life of animals?
A. large trees	B. pine seedlings	
C. grasses	D. shrubs.
7. The word ' originally ' is closest in meaning to
A. specially	B. at the first source	
C. in the first place	D. for a short time
8. The word ' sprouting ' is closest in meaning to 
A. blossoming	B. starting to grow	
C. flourishing	D. nourishing
9. The word ' shielding ' can be replaced by
A. protecting	B. hiding	C. exposing	D. changing
10. A. Compared to pines, hickories are
A. higher	B. shorter	
C. as high	D. more suitable for the forest floor. 
III. WRITING: (6ms)
Part 1: Rewrite the sentences so that it has the same meaning as the sentence printed before it: (3ms)
1. Although it was very noisy, we continued to study our lessons.
Despite........................................................................................................ 
2. If you missed the programme you couldn't really understand their intension.
Unless........................................................................................................
3. Tom didn't begin to read until he was eight. 
It was not untill..... ........................................................................................................
4. He has such big feet that he has difficulty finding shoes to fit him.
His feet........................................................................................................
5. I have never read this book before.
It’s the first time ........................................................................................................
6. The performance had hardly begun when the lights went out.
Scarcely........................................................................................................
7. No one cleans the kitchen for us everyday
We don’t have (don’t get).....................................................................................
8. It was a big difficulty to get into work this morning. 
Getting..... ........................................................................................................
9. As he grew older, he became more and more forgetful.
The.... ........................................................................................................ 
10. What a pity you failed in your driving test.
I wish........................................................................................................
Part 2: Use the suggested words to write full sentences: (3ms) 
1. Don't foget / keep / touch / us
..........................................................................................................................
2. How many / hour / week / you / spend / watch TV / ? /.
..........................................................................................................................
3. If / I / be / you / I / take part / these / cultural / activity.
..........................................................................................................................
4. It / be / national holiday / yesterday / so / my friends / I / go / picnic.
..........................................................................................................................
5. It / take / us / half / hour / get / picnic site / motorbike.
..........................................................................................................................
6. I / would like / congratulate / you / pass / your exam. 
.
7. They / as / fast / your cars.
..
8. Good evening / ladies / gentlemen. / Thank you / come.
...
9. What / population / Viet Nam / ? /
10. We / suggest / learn / ten / word / heart / every day.
.
------------------------THE END----------------------------------
(Thí sinh làm bài trên đề thi)
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI KHẢO SÁT HỌC SINH GIỎI VÒNG 1
NĂM HỌC: 2009- 2010
MÔN THI: TIẾNG ANH
THỜI GIAN : 120phút (không kể thời gian phát đề)
I. LISTENING: 2 điểm 
Part 1: 1 điểm ( 0.2 x 5 )
1. 313	2. 615, 19..	3. 59	4. 109	5. 206,15
Part 2: 1 điểm ( 0.2 x 5 )
1. want	2. the rubbish	3. vacuum	4. Clean it next week	5. groceries
II. READING: (12 điểm)
Part 1: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
B
B
A
D
D
D
B
D
A
A
Part 2: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1. arrival	2. inadvisable	3. beautify	4. juicy 	5. accountant 
6. comparative	7. producers	8. economize	9. falsifying	10. courageously 
Part 3: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1. attracting → attractive	2. like → likes	3. much → many	
4. astronaut → astronauts	5. days → day 	6. grows → grew	
7. his → her	8. but → and	9. while → when	10. on → of/about 
Part 4: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1. hadn’t been dismissed	2. was giving, realized	3. to switch off	
4. (Should) be broadcast	5. was to have delivered/was to deliver, changed 	
6. to have seen	7. is being	8. are	
9. have been circulating 	10. was being watched 
Part 5: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
B
D
A
D
A
C
C
B
D
B
Part 6: 2 điểm ( 0.2 x 10 )
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
B
C
A
A
C
D
C
B
B
A
III. WRITING: (6 điểm)
Part 1: 3 điểm ( 0.3 x 10 )
1. Despite the great noise, we continued to study our lessons 
2. Unless.....you saw the programme you couldn’t understand their intension.
3. It was not untill.....Tom was eight that he began to read
4. His feet.........are so big that he has difficulty finding shoes to fit him.
5. It’s the first time ......I have read this book
6. Scarcely........had the performance begun when the light went out.
7. We don’t have (don’t get) the kitchen cleaned everyday.
8. Getting.....into work this morning was a big difficult..
9. The....older he grew, the more forgetful he became.
10. I wish.......you hadn’t failed in your driving test..
Part 2: 3 điểm ( 0.3 x 10 )
1. Don't foget to keep in touch with us.
2. How many hours a week do you spend watching TV ? 
3. If I were you, I would take part in these cultural activities.
4. It was a national holiday yesterday, so my friends and I went on/for picnic.
5. It took us half an hour to get to the picnic site by motorbike.
6. I would like to congratulate you on passing your exam. 
7. They are as fast as your cars.
8. Good evening ladies and gentlemen. Thank you for coming
9. What‘s the population of Viet Nam ? 
10. We suggest(ed) learning ten words by heart every day.
------------------------THE END---------------------
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
---------------------
ĐỀ THI CHÍNH THỨC
KỲ THI CHỌN HSG GIỎI LỚP 9 THCS VÒNG TỈNH
Môn thi: Tiếng Anh
Thời gian làm bài 120 phút
( Đề thi gồm 4 trang)
ĐỀ 3
I. Chọn từ đúng điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau đây. ( 10 điểm)
1. Nobody was injured in the accident, .?
a. was there	b. was he	c. were they	d. wasn’t it
2. My bag’s gone. I’ve been 
	a. stolen	b. robbed	c. kidnapped	d. thieved
3. This door needs 
	a. painted	b. painting	c. to paint	d. paint
4. Tim has .friends than Jack
	a. many	b. less	c. most	d. fewer
5. Everyone in the world ..to live a happy life
	a. wants	b. want	c. is wanting	d. are wanting
6. Our roof is leaking. We must get it 
a. fix	b. fixed	c. fixing	d. fixer
7. Will you .me your pen for my exam this afternoon?
	a. lend	b. borrow	c. allow	d. permit
8. He took the wrong book mistake
	a. of 	b. with	c. by	d. on
9. she plays piano!
	a. How well	b. How good	c. What good	d. How
10. No sooner .the game started last night than the rain began to fall
	a. was	b. did	c. has	d. had
II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (10 điểm)
1. He has worked hard all the week, but today he (have) a good time at home.
2. There (be) a lot of changes since computers were invented	 
3. Nam (watch) TV while his friends were making cakes yesterday morning.
4. If we (not protect) the environment, our planet will be badly polluted.
 5. When I came to school, everybody (be) there.
6. She gets used to (take) to the zoo on weekends
7. I suggest (use) public buses.
 8. You always (complain) about my cooking.
9. He wishes that he (work) harder but it’s too late now.
10. Nobody would listen to the stories ( tell) by him so many times.
III. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. (10 điểm)
1.I am ...............sorry for the delay. (extreme)
2. He has great................in God. (believe)
3.In ...........to that, my bike tires were flat.	 (add)
4. An ...........man has stolen all our money. (know)
5. She divorced him because of his .................to the children. (kind)
6. The book was so................that I couldn't finish it. (bore)
7. He is so sad because the film ended ................. (happy)
8. It is usually forbidden to destroy..............buildings. (history)
9. Women nowadays have more ...........to participate in social activities. (free) 
10. Every pupil was very ...............about the holiday. (excite)
IV. Viết lại câu sao cho nghĩa không đổi. (10 điểm)
1. It isn't necessary to finish the work today.
You don't ...................................................................................................
2. Hai finally managed to get a job.
Hai finally succeeded...................................................................................
3. What's the weight of your suitcase? 
How ...........................................................................................................?
4. I have never read such a romantic story.
This is ......................................................................................................
5.People speak English in Australia.
English
6.”Do you speak any other language, Lan?” the teacher asked
The teacher asked.
7. She can meet him if he arrives before eleven.
So...............................................................................................................
8. Although he had a good salary, he was unhappy in his job.
In spite.......................................................................................................
9. I'm sorry that I didn't finish my homework last night.
I wish........................................................................................................
10. Reading scientific books is one of my interests.
I'm...............................................................................................................
V.Dùng các từ gợi ý viết thành câu hoàn chỉnh ( 20 điểm).
His house / large / than / mine
..
My father / be / used to / get / early / the morning
..
I / wish / it / not rain / today
..
It / difficult / learn English / without / good dictionary
..
When / I / arrive / the students / already gone / class
..
They / warn / us / not / sleep / without / mosquito nets
..
This/ be / best / movie / I / ever / see
..
8. Boxing / too / dangerous / her / play, / it ? 
..
9. If I / younger / learn / drive / car. 
10. It / difficult / prevent / people / park here. 
..
VI.Đọc kỹ đoạn văn sau rồi điền một từ thích hợp vào chỗ trống(10 điểm)
	Environmental pollution is a term that refers to all the way .(1)..which man pollutes his ..(2) . Man dirties the air (3) gases and smoke, poisons the ..(4) with chemicals and other substances, and damage the .(5) ..with too many fertilizers and pestisides. ..(6).also pollutes his surroundings ..(7). various other ways. For example, people(8).natural beaty by scattering junk and litter on the land and ...(9)..the water. They operate the machines and motor vehicles and (10).the air with disturbing noise.
VII. Đọc đoạn văn sau đó khoanh tròn đáp án đúng. (10 điểm)
A lot of children are picky eaters. For example, they don't like meat, they don’t want any vegetables, and they only want ice cream. Some people never change. Mary is a good example. She’s an adult now, but she’s still a picky eater. She says, “I only eat foods I like.” Mary loves fruit, and she eats some fruit every day, but she doesn’t eat any vegetables. “Don’t even show me lettuce or carrots!” she says. What does she like? “Pizza is my favorite food. I eat pizza at least five times a week. I have it with green peppers and onions, so I eat some vegetables!” What are her other favorite foods? She likes chocolate. She usually has some chocolate several times during the day. Does Mary plan to change her eating habits? “Not if I have a choice,” she says. “So don’t offer me any salad, OK?” 
1. The best title of the passage is .........
	A. Children's food. 	B. Picky eaters.
	C. Children's eating habits	D. Children's favorite foods
2. According to the passage, Mary dislikes ........ most.
	A. pizza	B. vegetables	C. fruit	D. meat
3. Which of the following sentences is NOT correct?
	A. Mary only eats the food she likes.
B. Mary doesn’t like vegetables.
	C. Mary plans to change her eating habits. 
D. Mary likes fruits, chocolate and pizza.
4. How does Mary feel about salad?
A. She likes salad. B. She doesn't like salad. 
C. She loves salad. D. She thinks it's great.
5. Picky eaters are the people who .........
	A. don't like meat	B. don't want any vegetables
	C. only like ice cream	D. only eat the foods they like
VIII. Mỗi câu sau có một lỗi sai hãy tìm rồi sử lại cho đúng(10 điểm)
This knife is used to cutting oranges 
These school children are fond in these kinds of book
They had their luggage carry to the taxi
It’s no use to ask chidren to keep quiet
We wish today was Sunday
Mum said life is more difficult when she was young 
His teacher encouraged him taking part in the competition
 8.The armchair is in the living room, among the TV and the sofa.
 9.I’m used to drink coffee with cream, but now I drink it black.
 10.Is Jack older than Jerry? No. He is as old as Jerry.
IX. Chọn 1 từ mà có phần gạch chân có cách phát âm khác so với các từ còn lại
1.	A. both	B. month	 	C. son	 	D. none
2.	A. kitchen	B. children	 	C. teacher	 D. chemist
3.	A. kindness	B. climate	 	C. village	 	D. climbing
4.	A. consider	B. century	 	C. cigarette	 	D. celebrate
5	A. heat	B. teach	 	C. bread	 	D. mean
6 A. thank	B than	C.month	 	D.youth	
7. A. advantage	 	B.adventure	 C. advertise	D. addtion
8. A.main	B.complain	C.certain	 	D. entertain
9. A.good	B. noon	C. soon	D. food
10. A sing	B. morning	 	C.long	D.angry 
ĐÁP ÁN
I. Chọn từ đúng điền vào chỗ trống để hoàn thành các câu sau đây. ( 10 điểm)
1. c	6. b
2. b	7. a
3. b	8. c
4. d	9. a
5. a	10. d
II. Cho dạng đúng của động từ trong ngoặc (10 điểm)
1. is having	 6. taking
2. have been	 7. using
3. was watching	 8. are always complaining 
4. don’t protect	 9. had worked
 5. was	 10. told
III. Cho dạng đúng của từ trong ngoặc. (10 điểm)
extremely 6. boring
belief 7. unhappily
addition 8. historical
unknown 9. freedom
unkindness 10. excited
IV. Viết lại câu sao cho nghĩa không đổi. (10 điểm)
You don’t have to finish the work today.
Hai finally succeeded in getting a job.
How heavy is your suitcase ?
This is the most romatic story I have (ever) read.
English is spoken in Australia.
The teacher asked Lan If she spoke any other language
So long as he arrives before eleven, she can meet him.
In spite of his good salary/ having a good salary he was unhappy in his job.
I wish I had finished my homework last night.
 10.I’m interested in reading scientific books
V.Dùng các từ gợi ý viết thành câu hoàn chỉnh ( 20 điểm).
His house is larger than mine
My father is used to getting up early in the morning
I wish it didn’t rain today
It is difficult to learn English without a good dictionary
When I arrived, the students had already gone into class
They warned us not to sleep without mosquito nets
This is the best movie I have ever seen
 8. Boxing is too dangerous for her to play , isn’t it ?
 9. If I were younger ,I would learn how to drive a car .
 10. It is difficult to prevent people from parking here.
VI.Đọc kỹ đoạn văn sau rồi điền một từ thích hợp vào chỗ trống(10 điểm)
1. in / by	6. he / man
2. surroundings	7. in
3. with	8. destroy
4. water	9. in
5. soil / land	10. pollute
VII. Đọc đoạn văn sau đó khoanh tròn đáp án đúng. (10 điểm)
1
2
3
4
5
C
B
C
B
D
VIII. Mỗi câu sau có một lỗi sai hãy tìm rồi sử lại cho đúng(10 điểm)
cutting 	=> cut
in 	=> of
carry	=> carried
ask	=> asking
was	=> were
is	=> was
taking	=> to take
 8.among àbetween	
 9.I’m -> I 
 10 .is -> is not.
IX. Chọn 1 từ mà có phần gạch chân có cách phát âm khác so với các từ còn lại
1. A 2.D 3. C 4. A 5. C 6.B 7.D 8.C 9.A 10.D
SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO
---------------------
ĐỀ THI CHÍNH THỨC
KỲ THI CHỌN HSG GIỎI LỚP 9 THCS VÒNG TỈNH
Môn thi: Tiếng Anh
Thời gian làm bài 120 phút
( Đề thi gồm 4 trang)
ĐỀ 4
I. Choose the word in each group that has underlined part pronounced differently from the rest. Circle the letter you choose (10 pts)
1
 a. journey
b. mountain	
c. house
d. hour
2
a. collection
b. question
c. nation
d. inspiration
3
a. gather	
b. theater
c. earth
d. thanks
4
a. sightseer
b. hike
c. shrine
d. picnic
5
a. exchange
b. bank
c. hamburger
d. bamboo
6
a. sugar
b. sale
c. soil
d. sun
7
a. comprise
b. violent
c. dormitory
d. websibe
8
a. ache
b. mechanic
c. chemistry
d. champagne
9
a. laughed
b. hiked
c. impressed
d. earned
10
a. maps
b. books
c. months
d. bananas
II. Circle the best answer among a, b, c, d to complete each of the following sentences. (10pts)
1. That’s Bob’s, ................?
a. is he
b. isn’t he
c. is it
d. isn’t it
2.I wish my best friend .. never leave me alone.
a. will
b. would
c.can	
d. could
3. It’s very cold outside. You have to ................ your coat.
a. turn on
b. put on
c. go on
d. come on
4. When I came in, the lesson .................
a. was teaching
b. was taught
c. was being taught
d. taught
5. Nguyen Du is a very famous ................
a. poet
b. poem
c. writer
d. novelist
6. The Ao dai is the . dress of Vietnamese women.
a. beautiful
b. traditional
c. casual
d. baggy
7. ................ you say, I won’t believe you any more.
a. However
b. What
c. How	
d. Whatever
8. He climbed up the tree _____ to pick the apples before the wind blew them off
a. so 
b. in order 
c. so that
d. for 
9. Next summer, we’re _____ a swimming pool built in our garden. 
a. making
b. deciding 
c. letting
d. having
10.I _____ very well with my father now, we never have any arguments
a. go on
b. carry on 
c. get on 
d. put on 
III. Each sentence below contains an error. Underline it and write the correct answer in the space provided. (10 pts)
1. The men told the children didn’t play too noisily.	1. .
2. If tomorrow the weather will be bad, the match	2. .
will be postponed.
3. Mary asked me how did I go to school every day.	3. .
4. The amount of the money they took from the bank	4. .
were very little.
5. The price of oil used to be a great deal higher than 	5. .
it is now, wasn’t it?
6. My village is on the west of the city. 	6. 
7. He wishes he can sleep well tonight but it’s to cold.	7. 
8. Would you please stop to make so much noise?	8. 
9. Jack always arrives lately for his chemistry class even 
though he leaves his dormitory in plenty of time . 9. .
10. It has been a long time since we talked to John,
isn’t it ? 10. 
IV. Put the verbs in the brackets into the right form. ( 10 pts )
1. Don’t worry! She (be) in a few minutes.
2. She (sleep) for hours ! you must wake her up.
3. Tom (wash) his hands. He has just repaired the T.V set.
4. Don’t forget to bring my dictionary when you ( come) back tomorrow.
5. We would rath

Tài liệu đính kèm:

  • doc1 . 5 de thi va dap an chon HSG lop 9 (tu de 1-de5).doc