Tuyển chọn đề thi học sinh giỏi lớp 9 THCS môn thi: Tiếng Anh (Đề 11 - 15)

ĐỀ SỐ 11

Question I : Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the other words in each group. (5 pts)

1. A. both B. month C. son D. none

2. A. kitchen B. children C. teacher D. chemist

3. A. kindness B. climate C. village D. climbing

4. A. consider B. century C. cigarette D. celebrate

5. A. heat B. teach C. bread D. mean

Question II: Choose the best option from A, B, C or D to complete the following sentences(15 pts)

1. Peter used to __________ swimming every Friday when he was a student

 A. went B. goes C. going D. go

2. He is not_______ get married.

 A. enough old to B. enough old for C. old enough to D. old enough for

3. My friend __________ me that he was going to take a driving test

 A. spoke B. told C. said D. talk

 

doc 24 trang Người đăng vuhuy123 Ngày đăng 26/10/2018 Lượt xem 173Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "Tuyển chọn đề thi học sinh giỏi lớp 9 THCS môn thi: Tiếng Anh (Đề 11 - 15)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
in winter.
Traditionally, the ao dai (wear) by both men and women.
This is my house. I (live) here for 7 years.
 I'm busy at the moment. I (clean) the floor.
 Where you (spend) your holiday last summer ?
 I (see) Nam while I (go) to school yesterday. We (say) hello and 
 (walk) the rest of the road to school together.
My brother is a teacher. He (work) in a school in the city centre.
 Listen! They (sing) an English song.
Question III : Word forms ( 10 points ) 
Fill in each blank with the correct form of the word given in capital letters.
1. There are many ............ parks in Hanoi. BEAUTY
2. ........... is now a serious problem in Viet Nam. FOREST
3. Hoa has a lot of friends as she is so ........... 	FRIEND
4. This magazine is ............ read by both teenagers and adults. WIDE 
5. I hope to speak English as ........ as my teacher. 	 GOOD
6. Viet Nam is interested in saving .......... resources.	 nature 
7. We should prepare food ............. before turning on the stove. careful 
8. ............. are concerned about the use of dynamite to catch fish. environment 
9. Ba is very strong. He runs........... than anyone in the class. fast 
10. I like this website because it is .........for me. Use
Question IV: Choose the best option to complete each of the following sentences. ( 15 points)
1. I didn't go to school yesterday............. I was ill. 
 A. because 
B. and 
C. but 
D. so 
 2. He will stay at home ................. it rains. 
 A. or 
B. however 
C. if 
D. but 
3. That man lives next door, .................. he? 
 A. does 
B. doesn't 
C. don't 
D. isn't 
4. Mary wishes she............. speak Vietnamese.
 A. can 
B. could 
C. should 
D. will 
5..............the afternoon, mum feeds the chickens. 
 A. Over 
B. On 
C. In 
D. For 
6. She was ill, ............., she offered to help. 
 A. although 
B. because 
C. therefore 
D. however 
7. Viet Nam, ................is in the south-east Asia, exports rice.
 A. who 
B. which 
C. that 
D. whose
8. What ............ you do if you saw a UFO?
 A. will 
B. do 
C. would 
D. can 
9. Nobody came here yesterday, ................ ? 
 A. didn't they 
B. didn't he 
C. did he 
D. did they 
10 Do you remember the name of the girl ............ we met at the party last 
 night ? 
 A. which 
B. where 
 C. who 
D. whose 
11. We have English .............. Monday.
 A. in 
B. on 
C. at 
D. for 
12. I first met him a long time .................
 A. after 
B. before 
C. ago 
D. already 
13. Could you ............... the radio? I am doing my homework. 
 A. get off 
B. turn off 
C. go off 
D. cut off 
14. I can't solve this math problem. I need someone to ................ me with it. 
 A. help 
B. save 
C. fix
D. adjust 
15. I had a long conversation with the man .............. son plays for my school 
 football team. 
 A. who 
B. whom 
C. whose 
D. what 
Question V: Reading ( 15 points) Part A: Fill in each of the numbered blanks in the following passage with one suitable word ( 10 points)
Van , a student from Ho Chi Minh City, is an exchange student in the 
USA. He is now living with the Parker family on a farm 100 kilometers outside Columbus, Ohio. He will stay there till (1).......... beginning of October. 
Mr. Parker grows maize on his (2).........., while Mrs. Parker works part- time (3).......... a grocery store in a nearby town. They (4).......... two sons. Peter is the same age as Van, and Sam is still in primary (5)........... 
Since Van arrived, he has been learning a (6).......... about life on a farm. In the afternoon, as (7).......... as he completes his homework, he feeds the chickens and (8).......... their eggs. On weekends, if Mr. Parker is busy, the three (9) .......... help him on the farm. 
On Saturday afternoons, Peter plays baseball. The Parker family and Van eat hamburgers or hot dogs while they watch Peter play. The Parkers are nice so Van feels like a (10) .......... of their family. 
 Part B: Read the passage and choose the best answer. ( 5 points) 
	Ted Robinson has been worried all the week. Last Tuesday he received a letter from the local police. In the letter he was asked to call at the station. Ted wondered why he was wanted by the police but he went to the station yesterday, and now he is not worried any more. At the station, he was told by a smiling policeman that his bicycle had been found. Five days ago, the policeman told him, the bicycle was picked up in a small village four hundred miles away. It is now being sent to his home by train. Ted was most surprised when he heard the news. He was amused too, because he never expected the bicycle to be found. It was stolen twenty years ago when Ted was a boy of fifteen! 
1. What happened to Ted last week? 
A. He lost his bicycle. 
B. He received a letter from his friend. 
C. He was asked to go to the local police station.
D. He called the local police. 
2. The policeman who met Ted at the station was ......
A. impolite B. friendly C. generous D. reserved 
3. Where was the bicycle found? 
A. At the station B. On the train C. In a village D. In a city 
4. Ted was surprised when he heard the news because .............. 
A. his bicycle was found five days ago. 
B. he believed that the police would find his bicycle. 
C. his bicycle is being sent to his home by train. 
D. he didn't think his bicycle would be found. 
5. How old is Ted now?
A. 35 B. 30 C. 20 D. 15. 
Question VI: Writing ( 15 points)
Part A: Combine each pair of the sentences, using the word in brackets ( 5 points)
1. Mrs. Thoa was tired. She helped me with my homework. ( although) 
2. Hoa was happy. She got a good mark. ( that)
3. Ha failed her English test. She had to do her test again. (therefore) 
4. I got wet. I forgot my raincoat. ( because)
5. It's raining hard. We can't go out ( so) 
Part B: Rewrite each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it.( 10 points)
1. Has someone booked the seats yet?
 Have ................................................?
2. I said to Mrs. Hoa, "What sports do you often play?"
 I asked Mrs. Hoa .........................................................
3. "Is there a TV in the bedroom?", I asked the landlady.
 I asked the landlady ....................................................... 
4. "Let's go to the cinema. ", Lien said.
 Lien suggested ....................................................
5. What a pity I can't speak English. 
 I wish I .......................................................
6."I am going to Hanoi tomorrow", he said. 
 He said that .............................................
7. The poor farmer was tired but he kept working. 
 In spite .......................................................
8. I don't know the answer, so I can't tell you. 
 If I ...................................................................
9. I last met him two months ago. 
 I haven't ......................................................
10. If you don't try hard, you will not pass your final exam. 
 Unless .................................................................................. 
Question VII: Choose the underlined words which need correcting (5points)
1. She asked me if I live in Hanoi.
 A B C D
2. If you work hard, you would get good marks. 
 A B C D
3. A meeting will held next week by the committee. 
 A B C D
4. Mrs. Lien, whom sings very well, is my teacher of English. 
 A B C D
5. The boys are playing soccer over there are from class 9 A. 
 A B C D 
 .
..........................................THE END....................................................
ĐÁP ÁN ĐỀ 12
Question I : Phonetics ( 5 points )
Part A (3 points) 
1. A	 2. A 	3. C 	 
Part B ( 2 points )
4. D. 	5. A 
Question II : Verb forms ( 15 points )
1.doesn't / drinks 2. were 3. hasn't been lived 4. getting 5. was worn 6. have lived/have been living 7. am cleaning 8. did.....spend 9. saw/ was going / said / walked 10. works 11. are singing 
Question III : Word forms ( 10 points ) 
1.beautiful 2. Deforestation 3. friendly 4. widely 5. well 6 natural 
7. carefully 8 Environmentalists 9 faster 10. useful 
Question IV: Choose the best option to complete each of the following sentences. 
1. A 	2. C	3.B	4.B	5. C	6.D	7. B	8.C	
 9 .D	10. C	11.B	12. C	13. B	14. A	15. C
Question V: Reading ( 15 points) 
Part A: ( 10 points)
 1. the 2. farm 3. at 4. have 5. school 6. lot 7. soon 8. collects 
9. boys 10. members 
Part B: ( 5 points) 
1. C. He was asked to go to the local police station.
2. B. friendly 3. C. In a village 4.D. He didn't think his bicycle would be found. 5. A. 35 
Question VI: Writing ( 15 points)
Part A: (5 points) 
1. Although Mrs. Thoa was tired, she helped me with my homework. 
2. Hoa was happy that she got a good mark. 
3. Ha failed her English test, therefore she had to do her test again. 
4. I got wet because I forgot my raincoat. 
5. It's raining hard, so we can't go. 
Part B: ( 10 points)
1. Have the seats been booked yet? 
2. I asked Mrs. Hoa what sports she often played. 
3. I asked the landlady if / whether there was a TV in the bedroom. 
4. Lien suggested going to the cinema. 
5. I wish I could speak English. 
6. He said he was going to Hanoi the next day/ the following day. 
7. In spite of tiredness, the poor farmer kept working. 
8. If I knew the answer, I would/ could tell you. 
9 I haven't met him for two months. 
10 Unless you try hard, you will not pass your final exam. 
Question VII (5 points)
1. C 	2. C 3. B 4. A 5. B 
ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 – THCS
Mụn thi: Tiếng Anh
Thời gian: 150 phỳt ( Khụng kể thời gian giao đề )
 Đề Số 13
I. Find the word which is pronounced differently in the part underlined.
1. a. trouble	b. flu	c. tooth	d. shoe
2. a. warm	b. thought	c. got	d. saw
3. a. break	b. weight	c. plane	d. said
4. a. lived	b. buy	c. wine	d. fine
5. a. sit	 	b. feet	c. in 	d. if
II. Choose a, b, c or d to complete the following sentences . 
1. My sisiter will have a ........... Course of English next month.
	a. two month, 	b. two – months	c. two – month. 	d. second - month
2. To prepare his .............. works , he spent his while days in his library.
	a. science	b. scientific	c. scientist	d. sciences
3. The less we study , the ................. we are
	a. worse	b. bad	c. well	d. good
4. After the summer holiday, the children all looked................
	a. health	b. healthy	c. healthful	d. healthily.
5. The person................ he works with like him very much.
	a. who	b. whom	c. whose	d. which.
6. Football........................... all over the world.
	a. plays	b. is playing	c. is played	d. played
7. I know .................... she has gone for holiday.
	a. when	b. where	c. why	d. which.
8. Come here and sit ..................... me
	a. besides 	b. beside	c. between	d. among.
9.Andrew came to the party .............he hadn't been invited.
a. although	b. despite	c. incase	d. even
10.It was Sunday ........... shop was open, all the others were closed.
a. One	b. a	c. An	d. Some
III. Fill each gap in the sentences with a suitable preposition .
1. The teacher divided the class ........................ two groups.
2. I apologized ........................... Mary for the misunderstanding.
3. Look ..................... these flowers . Aren’t they pretty?
4. I like the picture hanging .......................... the wall .......................the kitchen
5. Tom’s parents was disappointed ............... him because he failed the final test.
6. My present job isn’t wonderful, but I prefer it ................. what I did before.
7. The plan flew . The clouds to avoid the storm.
8.The people next door are furious  us  making so much noise last night .
IV. Give the correct form of the word in the bracket.
1 .Almost every country in the world is the a member of this........	(organize)
2.The 22nd SEA GAMES were great ................. 	(succeed).
3. How ...................this man is ! 	(danger )
4. You are very ................from your brother . 	(differ) 
5. We can see many .................on T.V everyday. 	(advertise )
6.Is it possible to .........between a hobby and an interest?	 	(distinct)
 7.It was a long, slow film. I nearly died of..................	 	(bore)
8.On a ........day we receive about fifty letters. 	 	(type) 
 9.Freedom of...........is one of the fundamental rights.	(speak)
10.The duty of the police is the .....of law and order. 	(maintain )
V: Find out the mistake in four parts underlined of each sentence .
There's a new Oriental restaurant in town, isn't it? 
 A B	 C	 D
Nam seldom pays his bills on time, and his brother does too. 
 A	 B	 C	 D
Mai didn’t go to the zoo with her friends last Sunday because her sickness 
 	A	B	 C	 D
The water and land around the chemical factory are serious polluted. 
 A	 B	C	 D
Our neighbor will look for the garden when we go on holiday. 
 A	 B	 C	 D
VI. Use the following sets of words and phrases to write complete sentences.
Look! / sun / set / mountains
I/ wait/ half an hour/ but she/ not come.
If I/ be/ him / I / choose/ English / learn
In/ end/ I decide/ not buy / dictionary / because/ too expensive
This video film / so interesting / I / see /twice.
VII. Give the correct tense of the verb in the parentheses .
1. We couldn’t risk ( leave)............... him alone.
2. I’m sitting in class right now. I (sit) .............. in class at this time yesterday.
3. I’m sure you will have forgotten me by the time I (be) ......... back in five years.
4. Up to now, our teacher ( give ) .............. our class five tests.
5. Trung is used to ( get ) ................ up early every morning.
6. If you ( smoke ) ........... less, you would have much more money . But I don’t 
 think you will.
7. What shouldn’t the children ( drink ) ................... ?
8. Tom’d rather ( be) ................. early than late.
9. I knew him when I ( be ) ................ a child.
10. I can’t go with you as I ( not finish ) ................ my work. 
VIII , Fill in each blank with the most suitable word to complete the text.
The Browns live in the countryside. Last week when they came up to London, they 1 their times in seeing as much as 2 . Mrs Brown was most interested in stores, especially in Oxford Street, and bought some of 3 things which she could not find in the shops in the countryside. Their two children, George and Susan, 4 had never been to London before, were surprised 5 the crowds everywhere. They enjoyed travelling on the underground and going down the moving stairs 6 lead to the platforms.
 One day they went to Hyde Park and walked along on the grass to Kensington Garden 7 the bright autunm sunshine. It was very quiet here. Only 8 noise from the streets reminded them that they were still in a city. The 9 of the tall trees were turning red, brown and yellow, birds were 10 about, sheep 11 eating the grass, there were 12 of flowers, and ducks were swimming about on the Round Pond. George, 13 hobby was planes and boats, was very much interested in the model boats which boys were sailing 14 the Pond.
	Before the end of the week they had seen a great 15 . They hoped, however, to see more of London on their next visit.
IX. Rewrite the following sentences with suggested words.
1. It’s such a pity your sister can’t come as well.
 	If only............
2. The house seemed to have been occupied for several months.
 	It looked...........
3. He was so tired that he fell asleep before the end of the film.
 	He was too........
4. Everyone heard about the accident before I did.
	I was the........
5. Keeping the environment clean is very important.
	It’s.
6. He didn’t attend the seminar simply because he was not informed.
	If................
 7. Although I’m short of money, I’ll lend you some.
 In spite of .
 8. “Don’t swim out too far, boys” I said.
	I warned...............
9. She forgot to add salt, so the food was tasteless.
	If she hadn’t forgotten ..................
10. What a shame you didn’t tell me earlier.
	If only................
 ---------------------------- END ---------------------------------
ĐÁP ÁN - HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 - THCS
Mụn : Tiếng Anh 
ĐỀ 13
A- ĐÁP ÁN 
I. Find the word which is pronounced differently in the part underlined. 
(5 Points)
 1. a	3. d	5. b
 2. c	4. a 
II.Choose a, b, c or d to complete the following sentences .( 10Points )
1. c 	2. b 	3. a 4. b 	 5. d 
6. c 	7. b 	8. b 	 9. a 	10. a 
III. Fill each gap in the sentences with a suitable preposition . ( 10 Points )
 1. into	3. at	5. in
 2. to 	4. on – in	6. to 7. above 8. with - for
IV. Give the correct form of the word in the bracket. ( 10 Points )
1. organization 	2. success 	3 . dangerous 	4. different 
5.advertisement	6. distinguish 7. boredom 8. typical 
9. speech 	10. maintainance
V. Find out the mistake in each sentence . ( 5 Points )
 1. D 2. D 3. C 4. D 5. B
VI. Use the following sets of words and phrases to write complete sentences. 
( 5 Points )
1. Look! The sun is setting behind the mountains
2. I have been waiting for her for half an hour but she hasn’t come (yet).
 3. If I were him , I would choose English to learn.
4. In the end, I decided not to buy that (the) dictionary because it was too expensive.
5. This video film is so interesting that I have seen it twice.
VII. Give the correct tense of the verb in the parentheses. ( 10 Points )
 1. leaving	6. smoked 
 2. was sitting	7. drink
 3. am 	 8. be
 4. has given	9. was
 5. getting	10. haven’t finished
VIII. Fill in each blank with the most suitable word to complete the text. 
( 15 Points )
1. spent	6. which	11. were
2. possible	7. in	12. lots
3. the	8. the	13. whose
4. who	9. leaves	14. on
5. at (by)	10. flying	15. deal
IX. Rewrite the following sentences with suggested words. ( 10 Points )
1) If only your sister could come as well. 
2) It looked as if / though the house had been occupied for several months. 
 3) He was too tired to stay awake until the end of the film. 
4) I was the last person to know about the accident. 
5) It’s very important to keep the environment clean. 
6) If he had been informed, he would have attended the seminar.
7.In spite of being short of money, I’ll lend you some.
8) I warned the boys not to swim out too far.
9) If she hadn’t forgotten to add salt, the food wouldn’t have been tasteless.
10) If only you had told me earlier.
B- HƯỚNG DẪN CHẤM 
- Tổng điểm toàn bài: 80 Points 
- Thang điểm: 20 
 Tổng số cõu, từ làm đỳng
- Điểm bài thi = 
 4
- Tổng điểm toàn bài làm trũn đến 0,25.
ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI LỚP 9 – THCS
Mụn thi: Tiếng Anh
Thời gian: 150 phỳt ( Khụng kể thời gian giao đề )
 Đề Số 14
Question 1: Supply the correct forms of the verbs in brackets.(10points)
She felt that she (look) at.
I can't go out because I (not finish) my homework.
If you kicked the policeman, you (arrest)
All students objected to (do) that work.
Trang isn't in her room at the moment. She (cook) in the kitchen.
I can't afford ( go) on holiday abroad this year.
Passengers (travel) on this bus bought their tickets in books.
I (not use) the car this evening, so you can have it.
The man who (rescue) had been in the sea for ten hours.
10. People always (blame) their circumstances for what they are.
Question 2:	Use the correct form of the words in brackets to complete sentences
(10 points)
The child should be punished because of his bad ...........	 ( behave)
The ...........in this town are very friendly	(reside)
Every week, there are two ...........from Ha Noi to Nha Trang.	(fly)
We're very impressed by the ..........of your town's people.	(friend)
All the newspapers praised the ..........of the firemen 	(brave)
It was ............not to write down the address.	( fool)
The tiger wanted to see the farmer's .............	(wise)
Bell experimented with ways of transmiting ....over a long distance. (speak)
 9.Freedom of ...........is one of the fundamental rights.	(speak)
 10.The duty of the police is the .............of law and order.	 (maintain)
Question3: 	a) Change the following sentences into reported speech (5 points)
"Do you live here?" Liz asked
She said "He doesn't buy this book."
The teacher said "All the homework must be done carefully."
"Don’t throw that bottle away. We can reuse it," said Mr Cuong.
"I don’t understand what you are saying. "Tom told us.
	b) Fill in the blanks with a suitable preposition.(5points)
Measuring money must be very difficult to carry...........
In this respect, French differs .............English
I'll come............to pick her up at 8 o'clock.
The passage is written ..............English .
Mr Duc Thanh is thinking of exporting rice ............India.
Question 4: Fill in each numbered blank with a suitable word (10 points)
 If you live in a city, you probably see many people, hear the (1)............of traffic, and smell the pollution (2).........cars and factories.
 We are entering a new time in (3) ......history of the world. Before this, most (4) ..... ..... were farmers. They lived in the country. Now many people are (5) .....the farms and moving into the cities. They are looking for better jobs. The cities are growing very quickly. Most cities are very crowded. People are driving more cars, burning more fuel, (6).......more water, eating more food, making more garbage, and producing more things in factories than (7)..........before. Life is becoming difficult.
 Some governments are trying to plan for the future. They are building new roads, putting (8) .........new houses, looking for more water, and limiting growth in certain areas. Still, city planners are getting worried. People are crowding into the cities (9) ....... than cities can take them. The cities are running out (10).

Tài liệu đính kèm:

  • doc5 de thi và dap an chon HSG lop 9 (tu de 11 den de 15.doc