Ngân hàng đề thi chọn học sinh giỏi cấp tỉnh lớp 9 môn Tiếng Anh - Phần Reading

ĐỀ: 1

PART III. READING (6.0 pts)

Patr 1. Choose the word that best fits each of the blanks in the following passage. Circle A, B, C or D to indicate your answers. (2.0pts)

 Are you one of the thousands of people who eagerly follow every new (56)_____ that appears? Or are you one of those who go to the shops and just buy (57)_____ they can find in their size that (58)_____ them? Or perhaps you order from a mail-order catalogue, and then have to send everything back because nothing fits? Whatever kind of shopper you are, one thing is certain. Every one finds clothes important. (59)_____ a recent survey, people spend more time (60)_____ buying clothes or thinking about buying them, or looking at them in shop windows, than they do on most other products, apart from food. And the reason is obvious. Clothes are an important part of our appearance. At work, you may need to impress a customer, or persuade the boss that you know what you are doing, and clothes certainly help. Well dressed people, so they say, get on in the world. And as far as attracting the opposite sex is concerned, clothes also play a vital role. (61)_____ a friend who has been wearing the same old jacket or the same old dress suddenly appears in the (62)_____ fashion, you can be sure that romance is in the air. And apart from work and romance, there are the (63)_____ of sport, music and leisure on the way we dress. So excuse me while I (64)_____ on my tracksuit and training shoes. I’m just dashing off (65)_____ some fast window-shopping.

56 A. appearance B. fashion C. uniform D. dress

57 A. whatever B. whoever C. whichever D. however

58 A. matches B. suits C. takes D. couples

59 A. On account of B. Because of C. According to D. Due to

60 A. but B. either C. or D. nor

61 A. If B. Because C. Although D. Unless

62 A. last B. minute C. latest D. complete

63 A. affects B. benefits C. conveniences D. influences

64 A. have B. dress C. wear D. put

65 A. in B. for C. to D. toward

 

docx 19 trang Người đăng hanhnguyen.nt Ngày đăng 28/12/2020 Lượt xem 848Lượt tải 4 Download
Bạn đang xem tài liệu "Ngân hàng đề thi chọn học sinh giỏi cấp tỉnh lớp 9 môn Tiếng Anh - Phần Reading", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
 NOT mentioned in the passage as an alternative source of energy?
A. Electricity 	B. Geothermal power 
C. Synthetic Fuels 	D. Burning of garbage
70 According to the author, the impracticality of using coal, oil shale and coal tars as sources of energy is due to.
A. their being time consuming	B. their being money consuming
C. the scarcity of sources	D. the lack of technology
Part 3 Read the following passage. Choose from the sentences (A-G) below which best fits in each numbered gap(1-5). There is one extra sentence which you do not need to use. There is an example at the beginning(0). (1.0pt)
 Carnival is definitely not a spectator sport. It’s very difficult to get carried away by the atmosphere unless (0)___G___ and by that I mean wearing a disguise of some kind, even if it’s nothing more than a mask or a funny hat. In fact, the number of people (71)_____ is usually fairly small, so you will almost certainly be conspicious out of fancy dress. You are bound to regret not having gone to a bit of trouble when (72)_____ having the time of their lives. Ask a friend to lend you a costume if (73)_____. You may even find that (74)_____ . If all else fails, you can always improvise with old streets and clothes, after all, you don’t have to look spectacular, elegant or beautiful, but you should try to enter into the spirit of the festivities if (75)_____ .
A. you do not have one 	D. they are available for hire somewhere
B. who do not bother to dress up 	E. you want to enjoy them
C. who don’t want to make trouble 	F. you see every body else
G. you are taking part yourself 
Part 4. Fill in each numbered space with one suitable word. (2.0 pts)
I’d like to talk about some of the problems that students face (76)__________ they follow a course of study through the medium of English (77)___________ English is not their mother tongue. The problems can be (78)__________ into three broad categories: psychological, cultural and linguistic. The first two categories mainly affect those (79)__________ come to study in Britain. I’ll comment only briefly on these two categories and then spend most of the time looking at linguistic difficulties apply to everyone. Some of the common psychological problems really involve fear of the unknown: for (80)__________, whether one’s acedemic studies will be too difficult. Looking at the cultural problems, we can see that some of them are of a very practical nature, e.g arranging satisfactory accommodation. Others are less easy to define. (81)__________ largest category seems to be linguistic. Let’s look at this (82)__________ some detail. Most students, in their (83)____________ countries, will have little opportunity to practise using (84)____________ . When foreign learners first have the opportunity to speak to an English-speaking person they may have a shock: they often have great (85)___________ in understanding.
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ SỐ 1
PART III. READING (6.0 pts)
Part 1. Choose the word that best fits.(2.0 pts) : 0,2 /each
 56B 57A 58B 59C 60B 61A 62C 63D 64D 65B
Part 2. Read the following passage and choose the best answer. (1.0 pt) : 0,2/each
 66B 67 68D 69A 70B
Part 3. Read the passage. Choose the most suitable sentence..(1.0 pt): 0,2/each
 71B 72F 73A 74D 75E
Part 4. Fill in each numbered blank with one suitable word..(2.0 pt) : 0,2/each
when 77. divided 78. example/ instance 7.9 in 80. English/ it
if 82. who 83 the 84.own 85. Difficulties
NGÂN HÀNG ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 9
MÔN: TIẾNG ANH
ĐỀ: 2
PART III. READING (6.0 pts)
Part 1: Read the following passage and choose the best answer ( A,B,C, or D):
 ( 5 x 0.2 pt = 1.0 pt )
	Television is one of man’s important means of communication. It brings events and sounds around the world into millions of homes. A person with the television set can sit in his house and watch the president making a speech or visiting a foreign country. He can see war being fought and watch statesmen try to bring peace. Through TV, home viewers can see and learn about people, places, and things in faraway lands. Television even takes its viewers out of this world. It brings them coverage of America’s astronauts as the astronauts explore outer space.
	 In addition to these things, TV brings its viewers a steady stream of programs that are designed to entertain. In fact, TV provides many more entertainment programs than any other kinds. The programs include action packed dramas, light comedies, sporting events and motion pictures.
56. What does television bring us?
 A. Noise from around the world B. Man’s most important means of talking.
 C. Events and sounds around our globe. D. President making speech.
 57 What can’t viewers do with the TV at home?
 A. watch a president giving a talk.	
 B. see a war being fought.
 C. watch a statesmen making attempt to bring peace.
 D. see heavens and hells.
58. Which of the following is NOT true?
 A. TV can bring us entertainment.
 B. By watching TV, people can widen their knowledge.
 C. People know events and sounds from different world.
 D. People can meet presidents without going out.
 59. According to the passage, what don’t entertainment programs include?
 A. dramas	 B. tragedies	 C. musicals	 D. motion pictures.
60. With TV set a person can .....................
 A. watch the president making a speech. 	B. see a foreign country.
 C. learn things in faraway lands.	D. all of them.
Part 2 : Read the following passage carefully, then fill in each blank with ONE suitable word : ( 10 x 0.25 pt = 2.5pt)
Even though spaceships have travelled to the Moon, people cannot visit the Moon without special suits. The Moon has no (61) _______ or water. Plants and animals can't live there (62) ________ . Astronauts first (63) _______ on the Moon in 1969. After that, there were six more (64) _________ to the Moon. They brought back Moon rocks, (65) __________ scientists are still studying. There are holes, or craters, all over the Moon's surface. Scientists believe that meteorites smashed into the Moon millions of years ago and formed the craters.
The Sun is the closest (66) _______ to our Earth. A star is a hot (67) ________ of burning gas. The Sun looks very big because it is so close. But the Sun is just a medium- sized star. Billions of far-away stars are much bigger than our Sun. The burning gases from the Sun are so hot that they (68) ________ the Earth from 93 million miles away! Even though the Sun is always glowing, the night here on Earth is dark. That's because the Earth (69) __________ , or turns around, every 24 hours. During the day, the Earth faces the Sun. Then we see light. During the night, the Earth turns away from the Sun. Then it faces the (70) _____________ of space.
Part 3: Read and complete the passage by choosing the best answer (A,B,C or D). 
( 10 x 0.25 pt = 2.5pt)
Forest is a large area of land covered (71)....................... trees. But a forest is much more than just trees. It also includes smaller plants, such as mosses, shrubs, and wildflowers. In (72)....................., many kinds of birds, insects, and other animals (73)........................ their home in the forest. Millions of living things that can only be seen under a microscope also live in the forest. 
The forest ecosystem is highly complicated. The trees and other green plants (74)........................... sunlight to make their own food from the air and (75)........... water and (76)........................... in the soil. The plants themselves serve as food for certain animals. These animals, in turn, are eaten by other animals. After plants and animals die, their remains are (77)........................ by bacteria and other organisms, such as fungi. This process returns minerals to the soil, (78)............................ they can again be used by plants to make food.
(79).............................. individual members of the ecosystem die, the forest itself lives on. If the forest is wisely managed, it provides us (80).......................... a continuous source of wood and many other products.
71. A. by	B. with	C. from	D. for
72. A. decision	B. add	C. addition	D. instead
73. A. make	B. do	C. design	D. collected
74. A. focus	B. collect	C. usage	D. use
75. A. at	B. from	C. throughout	D. of
76. A. minerals	B. golden	C. sandy	D. silver
77. A. broke into	B. put down	C. broken down	D. took down
78. A. when	B. where	C. which	D. whose
79. A. Because	B. Despite	C. In spite of 	D. Although
80. A. with	B. by	C. of	D. from
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ SỐ 2
Part 1: Answer keys: ( 5 x 0.2 pt = 1.0 pt )
56
57
58
59
60
C
D
D
B
D
Part 2: ( 10 x 0.25 pt = 2.5pt)
61
62
63
64
65
66
67
68
69
70
air
Either
landed
trips
which
star
ball / sphere
warm / light
rotates / revolves
darkness
Part 3: ( 10 x 0.25 pt = 2.5pt)
71
72
73
74
75
76
77
78
79
80
B
C
A
D
B
A
C
B
D
A
NGÂN HÀNG ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 9
MÔN: TIẾNG ANH 
 ĐỀ 3
PART III. READING (6.0 pts)
Part 1: Choose the best answer (A, B, C or D) for each blank to complete the following passage. ( 10 x 0.25 pt = 2.5 pts )
 The wind controls our planet,s weather and climate, but now how much do we understand about this complex (56)_______ , which can kill and spread fear? On the night of 15 October 1987, the south of England was (57) _______ by the strongest winds it had known for over two hundred years. (58) _______ of over 130km/h blew through the region. Nineteen people were killed, $1,5 billion-worth of (59) _______ was caused and 19 million trees were (60) _______ in just a few hours.
	Although people thought of this as a hurricane, the winds of 1987 were only (61) ______ storm force. They are far better known than the much more serious storms of 25 January 1990, (62) ______ most of Britain was hit by daytime winds of up 173 km/h. On this (63) _______, 47 people were killed, even though, (64) ______ in 1987, the weather forecasters issued accurate (65) _______.
56.	A. air	B. climate 	C. weather	D. force	
57.	A. occurred	 B. caused	 C. struck	D. destroyed
58.	A. Gusts	B. Blows	C. Hits	D. Clouds
59.	A. hurt	B. damage	C. injury	D. destruction
60.	A. let down	B. cut down	C. blown down	D. fallen down
61.	A. serve	B. serious	C. powerful	D. dangerous
62.	A. that	B. where	C. which	D. when
63.	A. occasion	B. incident	C. accident	D. event
64.	A. like	B. as	C. likely	D. unlike
65.	A. warnings	B. treats	C. news	D. sign
Part 2: Read the passage below and choose the best answer (A, B, C or D) to each question( 5 x 0.2 pt = 1.0 pt )
 Gelatin is a protein substance that comes from the skins and bones of animals. Most people know it as the substance used to make a jellylike salad or dessert. Not only is it useful in making these foods, but it is also beneficial to the consumer because of its high protein content. Gelatin is also commonly used in the photographic industry and in making medicinal capsules.
	The process for producing gelatin is a long and complex one. In the processing of gelatin made from bones (which varies slightly from thatof gelatin made from skin), the grease first must be eliminated. Then the bones are soaked in a solution of hydrochloric acid in order to rid them of minerals and washed several times in water. Next, the bones are placed in distilled water, heated to over 900F for a few hours, placed in fresh distilled water, and then heated again at a little over 1000F. A fluid forms from this heating, and it is concentrated, chilled, and sliced. Finally, it is dried and ground. In its final form, gelatin is white, tasteless, and odorless.
66. It can be inferred from this reading passage that_________.
 A. fat acids in making good gelatin	
 B. one could easily make gelatin at home	
 C. it is necessary to add minerals to the gelatin
 D. gelatin is useful for elderly and ill people because it is easy to chew and high in protein
67. The word 'that' in line 6refers to _________.
 A. skin	B. gelatin	C. processing	D. bones
68. All of the following industries are mentioned as using gelatin EXCEPT_________.
 A. the food industry	B. the lawn care industry 
 C. the pharmaceutical industry	D. the photographic industry 
69. According to the passage, why is eating gelatin healthy?
 A. It is protein rich.	 B. It is low fat.	
 C. It doesn't damage the teeth.	 D. It doesn't harm to animals.
70. Which of the following would be best title for this passage?
 A. Uses for bones	B. Protein Foods
 C. A great Dessert	D. The Process of Making Gelatin 
Part 3: Fill in each of the blanks with one suitable word. : ( 10 x 0.25 pt = 2.0 pt )
English is the first language of many people in countries outside the United Kingdom. When you (71)_____speakers of English from around the world, you (72)____ notice that they do not all speak in the same way. There are also some (73)____ in the words they use, including the names of (74)_____objects that are part of everyone’s daily life. Although pronunciation and (75)______ are not the same everywhere, it is interesting that English speakers (76)____ opposite sides of the world can understand (77)____ other quite easily. It does not seem to (78)_____ where they learnt the language. And of course this is one reason why speakers of other (79)____are keen on learning English too. If you know English, you are more (80)_____to be able to study or work in all sorts of exciting places, such as the United States or Australia.
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ SỐ 3
Part 1: ( 10 x 0.25 pt = 2.5 pts )
56.D
57. C
58. A
59. B
60. C
61. C
62. C
63. B
64. A
65. A
Part 2: ( 5 x 0.2 pt = 1.0 pt )
66. D
67. C
68 B
69. A
70. D
Part 3: ( 10 x 0.25 pt = 2.5 pts )
71.meet
72. immediately
73. differences
74.common
75.vocabulary
76.from
77.each
78.matter
79.languages
4. 80. Likely
NGÂN HÀNG ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 9
MÔN: TIẾNG ANH
Đề 4
PART III. READING (6.0 pts)
Part 1: Read the passage and choose the best answers to questions below. (5 x 0.2 pt = 1.0 pt )
About 120 people have been infected with the virus of bird flu since it spread in Asia in 2003, most of them contacted with chickens. More than 60 people have died from the virus. While some of those infected fell ill after eating sick chickens, doctors cannot quite determine if they were ill because of eating or handling the chickens. But the question about whether eggs are safe has assumed danger since healthy chickens carrying the virus were discovered in Indonesia recently. The chickens do not fall sick and continue laying eggs even though they carry and shed the virus. Scientists cannot agree whether the content of the eggs from such chickens are free from the virus, but they say there is some risk because the surface of the egg shells may still expose to virus. Health experts are extremely concerned about infected birds and poultry which do not show any symptoms because they render the virus so it is much harder to detect and control the illness. Some experts have warned against eating eggs. 
56. Most of people who have been infected with the virus of bird flu_________________.
A. contacted with sick chickens 	B. contacted with sick people
C. have eaten chickens since 2003 	D. contacted with people died of bird flu
57. All those who ate or handled sick chickens_________________.
 A. died from the virus 	B. do not get sick from bird flu anymore
 C. are still healthy 	D. are put into doctors’ suspicion
58. Which sentence is NOT TRUE?
 A. Bird flu has spread in Asia since 2003.
 B. Eggs from sick chickens are safe from the virus.
 C. The virus from bird flu were discovered in healthy chickens in Indonesia.
 D. Contacting with sick chickens can cause illness.
59. Which sentence is TRUE?
A. Eating eggs from sick chickens is very dangerous.
B. Eggs from sick chickens are free from the virus.
C. Don’t eat any egg during the time of bird flu.
D. Eggs cannot be infected with the virus of bird flu.
60 The main idea of the passage is about _________________.
A. how to prevent bird flu in Asia.	
B. Can bird flu be infected from people to people?
C. Bird flu and its infection.
D. Bird flu and its destruction in Indonesia.
Part 2: Read the text below and think of the word which best fits each space. Use only ONE word in each space ( 10 x 0.25 pt = 2.5 pts )
Man has always depended on plants (61) food and many other useful products. For this reason, farming is one of the world's most important industries. At first, (62) man did not know how to plant seeds and raise crops. He (63)wild fruits and vegetables where he found them. Then man discovered how to grow his own food. He (64)seeds and waited for the crop to grow. For the first time, he could be reasonably sure of his food supply. He could settle down and set up shelters in the places (65) he grew food.
As populations began to increase, the (66) for food became greater. Old-fashioned tools and farming methods were inefficient in (67) the demand, so man cultivated more and more land and invented complicated machines to make his work easier. Tractors replaced horses and other farm animals. Scientists studied and (68) ......... with plants. They told farmers how to control plant diseases, and how to grow bigger and better crops. Now one man, (69)a wide knowledge of plants and the help of machines, can cultivate hundreds of acres. He can raise plants which did not originally grow in the soil or (70)  of his community.
Part 3: Read the following passage and then choose the most suitable word or phrase for each space. ( 10 x 0.25 pt = 2.5 pts )
 Environmental pollution is a term that ___(71)___ to all the ways by which man pollutes his surroundings. Man dirties the air with ___(72)___ gases and smoke, ___(73)__ the water with chemicals and other substances, and damages the ___(74)___ with too many fertilizers and pesticides. Man also pollutes his surroundings (75)___ various other ways. For example, people ruin natural beauty by ___(76)___ junk and litter on the land and in the water.
 Environmental pollution is one of the most serious problems facing mankind today. Air, water and soil are necessary to the ___(77)___ of all living things. Badly polluted air can cause illness, and ___(78)___ death. Polluted water kills fish and other ___(79)___ life. Pollution of soil reduces the amount of land that is available for growing food. Environmental pollution also brings ugliness to man’s ___(70)___ beautiful world.
71. A. means B. refers 	C. provides 	D. reduces
72 .A. thick B. natural 	C. exhaust 	D. influent
73. A. purifies B. pumps C. sprays	D. poisons
74. A. soil B. forests C. streets 	D. beaches
75. A. on B. in 	C. by 	D. with
76. A. spoiling B. leaving 	C. scattering D. gathering
77. A. survival B. environment C. development 	D. growth
78. A. so B. ever C. too 	D. even
79. A. animal B. marine C. human 	D. plant
80. A. natural B. nature C. naturally 	D. natured 
HƯỚNG DẪN CHẤM ĐỀ SỐ 4
Part 1: (5 x 0.2 pt = 1.0 pt )
56.A
57.D
58.B
59.A
60.C
Part 2: ( 10 x 0.25 pt = 2.5 pts )
61. for
62. early
63. gathered
64. planted
65. where
66. demand
67. meeting
68. experimented
69. with 
4. 70. Climate
Part 3: ( 10 x 0.25 pt = 2.5 pts )
71. B
72. C
73. D
74. A
75. B
76. C
77. A
78. D
79. B
80. A
NGÂN HÀNG ĐỀ THI CHỌN HỌC SINH GIỎI CẤP TỈNH LỚP 9
MÔN: TIẾNG ANH
Đề 5
PART III. READING (6.0 pts)
Part 1.Read the passage and choose the best answers to questions below: (5 x 0.2 pt = 1.0 pt )
If parents bring up a child with the aim of turning the child into a genius, they will cause great damage to him. According to several leading educational psychologists, this is one of the biggest mistakes which some parents make. Generally, the child will understand very well what the parents expect. And will fail. Unrealistic parental expectations can cause great damage to the children. However, if parents are not unrealistic about what they expect their children to do, but are hopeful in sensible way, the child may succeed in doing very well especially if the parents are very supportive of their children.
Michael Smiths is very lucky. He is very fond of music, and his parents help him a lot by taking him to concerts and arranging private piano and violin lessons. Although Michael’s father plays the trumpet in a large orchestra, he never makes Michael enter music competitions if he is unwilling.
Michael’s friend, Winston Maier. However, is not so lucky. As both of his parents are successful musicians, they set too high a standard for Winston. They want their son to be as successful as they are, and so they enter him in every piano competition held. They are very unhappy when he does not win. “When I was at your age, I used to win every competition I enter.” Winston’s father tells him. Winston is always afraid that he will disappoint his parents and now he always seems quiet and unhappy.
56. The main idea of the passage is _______.
A. how parents should make a child a musician.
B. How parents should bring up a child.
C. what differences there are between two kinds of parents.
D. what aim of a child can be much earlier to reach.
57. Michael is lucky because _______.
	A. his parents help him in a sensible way.	
B. His family is rich enough to have a car.
C. his father is a musician in an orchestra.	
D. he is free to do anything he likes best.
58. Winston’s parents set so high a standard for him that _______.
	A. he has to do his best to do everything.	
B. he has made great progress in music.
	C. he is afraid that he may disappoint them.	
D. he often wants to kill himself some day.
59. It is one of parents’ mistakes if _______.
	A. they want their child to be a musician.	
B. they help their child to win music competition.
C. They do not care for their child’s education much.
D. they made their child try to achieve too much.
60. According to the author’s opinion, _______.
A. it is unimportant to let the child devel

Tài liệu đính kèm:

  • docxREADING.docx