Đề thi học sinh giỏi vòng II môn Tiếng Anh 9

I/ CHOOSE THE CORRECT ANSWER TO FILL IN THE BLANK. (20 PTS)

1. You shouldn’t have read that file; it contains _________________ information.

A. constructive B. preferential C. confidential D. inclusive

2. Unless you ____________ yourself to the task, you’re bound to make mistake.

A. resign B. occupy C. hold D. apply

3. If you act on ____________, you risk making mistakes.

A. purpose B. sense C. attitude D. impulse

4. It has recently come to _____________ that the senator accepted a bribe.

A. attention B. eye C. mind D. light

5. Without hard work they’ll never _____________ a go of their guesthouse.

A. get B. take C. make D. have

6. Cameras are ___________ prohibited in the museum.

A. strongly B. harshly C. strictly D. totally

7. When I saw the fire truck, it suddenly ______________ on me that I’d left the oven on when I left out.

A. dawned B. appeared C. cracked D. fell

8. They are up in _____________ in the new management scheme.

A. arms B. neck C. feet D. hands

 

doc 7 trang Người đăng vuhuy123 Ngày đăng 26/10/2018 Lượt xem 660Lượt tải 0 Download
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi học sinh giỏi vòng II môn Tiếng Anh 9", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên
TRƯỜNG THCS 	 	 	 ĐỀ THI HỌC SINH GIỎI VÒNG II
 TỔ ANH VĂN NĂM HỌC: 2014 – 2015 
 	 Khóa ngày: 29 – 12 – 2014
	 Thời gian: 120 phút (không kể thời gian phát đề)	
I/ CHOOSE THE CORRECT ANSWER TO FILL IN THE BLANK. (20 PTS)
1. You shouldn’t have read that file; it contains _________________ information.
A. constructive	B. preferential	C. confidential	D. inclusive
2. Unless you ____________ yourself to the task, you’re bound to make mistake.
A. resign	B. occupy	C. hold	D. apply
3. If you act on ____________, you risk making mistakes.
A. purpose	B. sense	C. attitude	D. impulse
4. It has recently come to _____________ that the senator accepted a bribe.
A. attention	B. eye	C. mind	D. light
5. Without hard work they’ll never _____________ a go of their guesthouse.
A. get	B. take	C. make	D. have
6. Cameras are ___________ prohibited in the museum.
A. strongly	B. harshly	C. strictly	D. totally
7. When I saw the fire truck, it suddenly ______________ on me that I’d left the oven on when I left out.
A. dawned	B. appeared	C. cracked	D. fell
8. They are up in _____________ in the new management scheme.
A. arms	B. neck	C. feet	D. hands
9. Everyone has to hand in their assignments by noon but ____________ Sam, I’ll make an exception.
A. in case of	B. the case being	C. in any case for 	D. in the case of
10. The government are planning to ___________ in a law banning hunting.
A. give	B. take	C. move	D. bring
11. When I left the job, I was still ___________ good terms with everyone in the office.
A. in	B. on	C. for	D. at
12. The driver didn’t ____________ a chance of stopping in time.
A. hold	B. keep	C. make	D. stand
13. Please accept these flowers __________ the manager.
A. On behalf of	B. with regard to	C. in terms of	D. with the compliments of
14. It was ____________ a victory that even Smith’s fans couldn’t believe it.
A. such surprising	B. so surprising	C. too surprising	D. surprising
15. Making mistakes is all ____________ of growing up.
A. chalk and cheese	B. top and bottom	C. part and parcel	D. odds and ends
16. ___________ I dislike Winston, I have to admit that he came up with some brilliant suggestions at the management meeting.
A. Much as	B. no matter	C. However	D. For all
17. His team scored a _____________ victory over their opponents.
A. broad	B. mere	C. narrow	D. near
18. Mary expected to be prompted to manager but she was ________________.
A. looked down on	B. looked over	C. passed down to	D. passed over
19. I reckon Martin is ______________ of a nervous breakdown.
A. in charge	B. under suspicion	C. on the verge	D. indicative
20. _____________________, Jane was guilty of the murder. 
A. At heart	B. By all accounts	C. By all means	D. At random
21. Henna is still very ______________, unaware of the cruel world outside.
A. immature	B. naive	C. childish	D. pure
22. She could not go on the overseas trip with her parents because she failed to renew her ______________ passport.
A. terminated	B. renounced	C. expired	D. invalidated
23. Do not try to mess with him today, he is in no ______________________.
	A. mood	B. opinion	C. feeling	D. attitude
24. You may catch a _____________ of the deer galloping in the forest.
	A. glimpse	B. glance	C. gaze	D. glaze
25. Susan became so tired of city life that she decided to buy a piece of land __________________.
	A. out of the ordinary	B. as the crow files	C. far and away	D. in the middle of nowhere
26. She believes that all countries should _____________ the death penalty as it is inhumane.
	A. put down to 	B. catch up on	C. get down to	D. do away with
27. One way to let off _____________ after a stressful day is to take some vigorous exercise.
	A. cloud	B. tension	C. steam	D. sweat
28. The noisy music _____________ the students from their test.
A. distracted	B. disrupted	C. dissolved	D. disqualified
29. Left-handed children are said to be ____________ to accidents in the kitchen. 
A. prone	B. clear	C. subject	D. bound
30. John tried to remember his aunt’s address, but it had completely _____________ out of his mind.
A. flew	B. pushed	C. gone	D. left
31. We had to contend ____________ some difficult driving conditions in Lapland.
A. on	B. for	C. to	D. with
32. After retiring, I decided to _____________ gardening.
A. go over	B. get at	C. take up	D. come up with
33. It goes without ___________ that you’ll be paid for all extra time you’re spending on this project.
A. telling	B. saying	C. mentioning	D. wondering
34. Have you ever experienced your mind _________ blank during an exam?
A. going	B. having	C. making	D. giving
35. ___________, Barbara can sing out the notes clearly and accurately.
A. Though she was a young infant	B. Young infant as she is
C. She is a young infant	D. Though a young infant
36. The children have to fend __________ themselves while their parents are away.
A. to 	B. with	C. of	D. for
37. I didn’t mean to make ___________ for her. It was all her hard work.
A. allowance	B. way	C. opportunity	D. move
38. Please go ___________ this report before we send it to the broad of director. 
A. up to	B. over	C. off	D. past
39. The grant will be paid in three equal ____________ over the course of the year.
A. episodes	B. inversions	C. installments	D. occurrences
40. From the middle of the table came a loud guffaw. “___________”, thought Sir James.
A. There goes my son	B. There my son goes	
C. My son goes there	D. Goes there my son
II/ CHOOSE THE WORD OR PHRASE THAT BEST FITS EACH SPACE IN THE FOLLOWING PASSAGE. (15 PTS)
The Open University was created in 1968 to give people who cannot afford to (1) __________ regular courses of study, the opportunity of studying and (2) _____________ a university diploma or degree. They study at home and their academic performance is assessed by (3) __________ of written examinations or project work. Most Open University students (4) ____________ in study while also holding down a job or coping with a busy home life. They study in order to update their job skills or for personal (5) __________.
 	At the heart of most courses is a (6) ___________ of specially written and professionally printed textbooks and workbooks which students receive by post. On many of the courses, students are (7) __________ to watch television programmes on the BBC network, which are usually broadcast in the (8) ___________ hours of the morning. The (9) _________ of these programmes is to develop and broaden the study experience, so that students do not have to (10) ___________ only on the printed material they are sent.
 	Students are (11) __________ with all the notes and books they need and, in (12) __________, some courses also include audio and video cassettes and computer software. However, studying at the Open University can be a (13) __________ because students have few opportunities to (14) ___________ each other. That is why the University encourages students to set (15) ___________ and run informal study groups themselves.
1. A. present	B. assist	C. attend 	D. apply
2. A. taking	B. claiming	C. reaching	D. obtaining
3. A. method	B. means	C. route	D. system
4. A. fit	B. take	C. put	D. join
5. A. delight	B. satisfaction	C. joy	D. challenge
6. A. unit	B. club	C. set	D. heap
7. A. expected	B. needed	C. hoped	D. considered
8. A. first	B. initial	C. starting	D. early
9. A. cause	B. reason	C. end	D. aim
10. A. rely	B. believe	C. trust	 	D. confide
11. A. given	B. provided	C. posted	D. handed
12. A. addition	B. particular	C. advance	D. return
13. A. fight	B. struggle	C. battle	D. pressure
14. A. introduce	B. know	C. meet 	D. speak
15. A. out	B. in	C. up	D. off
III/ READ THE PASSAGE AND CHOOSE THE BEST ANSWERS TO THE QUESTIONS. (20 PTS)
A useful definition of an air pollutant is a compound added directly or indirectly by humans to the atmosphere in such quantities as to affect humans, animals, vegetation, or materials adversely. Air pollution requires a very flexible definition that permits continuous change. When the first air pollution laws were established in England in the fourteenth century, air pollutants were limited to compounds that could be seen or smelled – a far cry from the extensive list of harmful substances known today. As technology has developed and knowledge of the health aspects of various chemicals has increased, the list of air pollutants has lengthened. In the future, even water vapor might be considered an air pollutant under certain conditions.
 	Many of the more important are pollutants, such as sulfur dioxides, carbon monoxide, and nitrogen oxides, are found in nature. As the Earth developed, the concentration of these pollutants was altered by various chemical reactions; they became components in biogeochemical cycles. These serve as an air purification scheme by allowing the compounds to move from the air to the water or soil. On a global basis, nature is output of these compounds dwarfs resulting from human activities. However, human production usually occurs in a localized area, such as a city.
 	In this localized region, human output may be dominant and may temporarily overload the natural purification scheme of the cycles. The result is an increased concentration of noxious chemicals in the air. The concentrations at which the adverse effects appear will be greater than the concentrations that the pollutants would have in the absence of human activities. The actual concentrations need not be large for a substance to be a pollutant; in fact the numerical value tells us little until we know how much of an increase this represents over the concentration that would occur naturally in the area. For example, sulfur dioxide has detectable health effects at 0.08 parts per million (ppm), which is about 400 times its natural level. Carbon monoxide, however, has a natural level of 0.1 ppm and is not usually a pollutant until its level reaches about 15 ppm.
1. What does the passage mainly discuss?
 	A. The economic impact of air pollution
 	B. What constitutes and air pollutants.
 	C. How much harm air pollutants can cause.
 	D. The effects of compounds added to the atmosphere.
2. The word ‘adversely’ in the first paragraph is closest in meaning to:
 	A. negatively 	B. quickly 	C. admittedly 	D. considerably
3. It can be inferred from the first paragraph that 
 	A. water vapor is an air pollutant in localized areas.
 	B. most air pollutants today can be seen or smelled.
 	C. the definition of air pollution will continue to change.
 	D. a substance becomes an air pollutant only in cities.
4. The word ‘altered’ in the second paragraph is closest in meaning to
 	A. eliminated 	B. cancelled 	C. slowed 	D. changed
5. Natural pollutants can play an important role in controlling air pollution for which of the following reasons?
 	A. They function as part of a purification process.
 	B. They occur in greater quantities than other pollutants.
 	C. They are less harmful to living beings than are other pollutants.
 	D. They have existed since the Earth developed.
6. According to the passage, which of the following is true about human generated air pollution in localized regions?
 	A. It can be dwarfed by nature’s output of pollutants in the localized region.
 	B. It can overwhelm the natural system that removes pollutants.
 	C. It will damage areas outside of the localized regions.
 	D. It will react harmfully with naturally occurring pollutants.
7. The word ‘noxious’ in the third paragraph is closest in meaning to
 	A. harmful 	B. noticeable 	C. extensive 	D. weak
8. According to the passage, the numerical value of the concentration level of a substance is only useful if 
 	A. the other substances in the area are known.
 	B. it is in a localized area.
 	C. the naturally occurring level is also known.
 	D. it can be calculated quickly.
9. The word ‘detectable’ in the third paragraph is closest in meaning to
 	A. beneficial 	B. special 	C. measurable 	D. separable
10. Which of the following is best supported by the passage?
 	A. To effectively control pollution, local government should regularly review their air pollution laws.
 	B. One of the most important steps in preserving natural lands is to better enforce air pollution laws.
 	C. Scientists should be consulted in order to establish uniform limits for all air pollutants.
 	D. Human activities have been effective in reducing air pollution.
IV/ SUPPLY THE APPRORIATE FORMS OF WORDS IN THE BLANKETS. (15 PTS)
1. One of the disapproved proposals will be taken into ______________.	CONSIDER
2. There are confusing words which you do need to understand to avoid ___________. USE
3. 60% of the _______________ agreed with the suggestion.	RESPOND
4. His failure in the exam was a real ____________ for his parents. LET
5. Having a deep _____________ of strangers, he felt reluctant to talk to the newcomer.	TRUST
6. The ___________ of the Roman fortifications was one of their prides during the war. VULNERABLE
7. Your medical records is strictly ______________.	 CONFIDE
8. The script has a refreshing ____________ and sparkle. 	SPONTANEOUS
9. We are looking for someone who is _____________ and hard-working.	 DEPEND
10. His work is _______________ useful to us but there are a few things I don’t agree with. DENY
11. Many young people __________ work for charity organization. VOLUNTEER
12. His __________ of his opponent led to his biggest failure. ESTIMATE
13. The scenery along the coast was _________.  BREATHE
14. They had ________________ provided wrong information. INTEND
15. As _________ as he is, it's not surprising that he believed their lies.  IMPRESS
V/ SUPPLY EACH BLANK WITH ONE SUITABLE WORD. (10 PTS)
All over the world, forests are safeguarding the health of the planet itself. They do this by protecting the soil, providing water and regulating the climate. Trees bind soil to mountain-sides. Hills where the trees (1) __________been felled lose 500 times as much soil a year as those with trees. 
Trees catch and store rainwater. Their leaves break the impact (2) _________ the rains, robbing them of their destructive power. The roots of trees allow the water (3) ____________ go into the soil, which gradually releases it to flow down rivers and refill ground-water reserves. Where (4) ___________ are no trees, the rains run in sheets of water off the land, carrying the soil with them. Land covered with trees and other plants absorbs 20 times (5) ____________ rainwater than bare earth. As they grow, trees absorb carbon dioxide, the main cause of the greenhouse effect, (6) ___________ threatens irreversibly to change the world’s climate. Together, the world’s trees, plants and soils contain three times as much carbon as there (7) ____________ in the atmosphere. 
The world’s forests contain (8) __________ vast majority of its animal and plant species. The tropical rainforests alone have well (9) _________ half of them, (10) _________ though they cover only about 6% of the Earth’s land surface.
VI/ REWRITE THE FOLLOWING SENTENCES WITHOUT CHANGING THE MEANING. (10 PTS)
1. James tried hard to convince her, but he couldn’t bring her around.
	à Hard ___________________________________________________
2. His effort really impressed the audience and judges.
	à It was his effort that left ____________________________________
3. It was wrong of you to allow a three-year-old child to walk home alone.
	à You ought _______________________________________________ 
4. Thanks to her mother's encouragement, she entered the beauty contest.
	à Were it __________________________________________________
5. He warned me about the dog, so I didn’t stroke it.
	à But for __________________________________________________
6 A big man was standing in front of them. 
	à In front of them ___________________________________________
7. She never went shopping without buying a new dress.
	à Whenever ________________________________________________
8. His fondness for the game increases with his proficiency. 
	à The more _________________________________________________
9. There have been rumors that Peter and Jane are getting married.
	à Peter and Jane _____________________________________________
10. Please don’t put your feet on the sofa.
	à I’d sooner _________________________________________________
VII/ REWRITE THE FOLLOWING SENTENCES WITHOUT CHANGING THE MEANING. (10 PTS)
1. “You must try to solve your financial problem”, he said (EFFORT)
 He insisted _________________________________________________
2. When he arrived at the airport, his family welcomed him warmly. (GIVEN)
 On ________________________________________________________
3. The young girl stopped working though the salary was very high. (GAVE)
 No matter how _______________________________________________
4. They intend to abolish that rule. (DO)
 They are ____________________________________________________
5. Bad salary is usually the reason for the workers’ threat to the strike. (ACCOUNT)
 The workers usually go ________________________________________
6. Arguing about the referee’s decision would be a waste of time. (ARGUMENT)
 There’s _____________________________________________________
7. The last thing you should do is to reveal the secret. (GIVE)
 Under ______________________________________________________
8. His three suggestions for the problem seemed far from practicality. (WHICH)
 He _________________________________________________________
9. Please come as early as possible. (BETTER)
 You should __________________________________________________
10. She is such a genius artist that most critics respect him. (LOOK)
 She is so ____________________________________________________
---THE END OF THE TEST ---
ĐÁP ÁN ĐỀ THI ĐỘI TUYỂN HSG
I.
1.
A. off
21.
B. do
2.
C. up
22.
D. such good
3.
B. down
23.
D. had been lain
4.
B. to speaking
24.
C. regarded
5.
B. have taken
25.
C. income
6.
B. Not having been
26.
C. but for
7.
B. interval
27.
A. available
8.
C. assume
28.
C. conservation
9.
A. lost touch with
29.
A. in the interest
10.
A. goes wrong
30.
D. breakthrough
11.
D. sack
31.
A. however
12.
D. point
32.
B. needn’t have
13.
C. I’ve seen better
33.
B. indifferent
14.
A. Many a student goes
34.
C. on behalf of
15.
A. in case
35.
B. needn’t have
16.
C. which
36.
C. mood
17.
C. went back
37.
D. good bye
18.
D. up against
38.
C. that John was brought up
19.
B. after
39.
A. get by
20.
D. will have gone
40.
B. had I put
II. 
1.
C. speaking
9.
C. run
2.
B. acquired
10.
B. had
3.
D. common
11.
A. mainly
4.
D. at
12.
C. relation
5.
D. react
13.
C. take
6.
C. sophisticated
14.
A. given
7.
B. for the time being
15.
C. matter
8.
C. as
III
1.
A
6.
D
2.
B
7.
C
3.
B
8.
A
4.
D
9.
B
5.
B
10.
D
IV.
differentiate
defamatory
understandably
non-appearance
memorable
unreasonable
confidentially
	8. 	advisory
9. 	dependable
10. 	undeniably
11. 	enrich
12. 	well-paid
13. 	unregrettably
14.	introductory
15. 	surroundings 	
V. 	 
most
almost
provide
edges
water
over
irrigate
8. 	polluted
9. 	increase
10.	if
VI. 
	1. Qualified as he is for his work, he does not know how to deal with this client
	2. The inspector accused him of stealing the jewels
	3. You should not have allowed a three-year-old child to walk home alone
	4. According to the drama critic of the the new play is regarded as a 
	5. If he hadn’t stayed up late last night, he wouldn’t have a terrible headache now
	6. only by training hard every day, can you become a good athlete 
	7. Under no circumstances should you phone the police
	8. It is open to question whether John will get the job or not
	9. He insisted on seeing the manager
	10. Such is his intelligence that he always understand everything the teacher says
VII. 
	1. You must apply yourself to that problem more 
	2. The heavy rain discouraged us from getting to work
	3. I am better at languages than other subjects at school
	4. She didn’t take any notice of my advice and still partied all night
	5. I had no intention of going to the meeting
	6. Some of my friends objected to going on the camping trip 
	7. If it hadn’t been his help, we would all have died
	8. He was not to blame for the accident
	9. How likely is it that Twilight 2 will be a huge box-office success?
	10. She is on good terms with her colleagues

Tài liệu đính kèm:

  • docde_thi_HSG.doc